Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Magazín

Ako zvoliť tvrdosť matraca podľa váhy

Ilustračné foto Foto: Andrey Popov / stock.adobe.com

Úlohou matracov je poskytnúť počas spánku nielen komfort, ale tiež potrebnú oporu pre telo a udržiavať krivku chrbtice v prirodzenej polohe, aby sa zabránilo nepohodliu a eliminovalo sa riziko vzniku bolesti.

Bratislava 17. septembra (OTS) - Je jasné, že univerzálny matrac neexistuje. Ako teda vybrať?

Prečo je hmotnosť dôležitá?

Jedným z rozhodujúcich faktorov je hmotnosť osoby, ktorá bude na matraci spať – tá determinuje tuhosť matraca, teda to, akú oporu telo počas spánku potrebuje. Ľudia s vyššou váhou potrebujú vo všeobecnosti tvrdší matrac, ktorý poskytne dostatočnú oporu a zabráni prepadaniu sa do matraca, čo by mohlo spôsobiť bolesti chrbtice a kĺbov.

Naopak, ak je matrac príliš tvrdý, môže vytvárať tlak na konkrétne tlakové body. Ak je váš existujúci matrac príliš tvrdý, môžete si zvoliť mäkší vrchný matrac (tzv. topper), ktorý zníži tlak na telo a zvýši tak váš komfort.

Okrem toho, každý matrac má maximálnu nosnosť. Ak nezohľadníte váhu užívateľa, matrac sa môže rýchlejšie opotrebovať a stratiť svoje vlastnosti.

Matrac pre ľahkú hmotnosť – do 70 kg
Ak vaša váha nepresahuje 70 kg, siahnite po veľmi mäkkom (T1) až mäkkom matraci (T2). Ten poskytne oporu bez vytvárania nepohodlného tlaku na určité časti tela, napr. boky alebo ramená pri spánku na boku. Najvhodnejšie sú matrace z pamäťovej peny. Ak hľadáte kompromis, môžete zvoliť obojstranný matrac – aj najbežnejšie matrace 90x200 ponúkajú dve tuhosti v rámci jedného matraca.

Matrac pre strednú hmotnosť – do 110 kg
Pre ľudí s priemernou hmotnosťou od 70 do 110 kg sú ideálne stredne tvrdé matrace (T3), prípadne tvrdé matrace (T4). Vhodnou voľbou je model vyrobený z pamäťovej peny s vysokou hustotou, hustejšie peny si lepšie zachovávajú tvarovú stálosť, alebo taštičkový matrac s pružinami. Ponuku kvalitných matracov nájdete aj na Matracentrum.sk.

Matrac pre vysokú hmotnosť – nad 110 kg
Vyberajte matrace s tuhosťou T4 až T5, teda tvrdé až veľmi tvrdé, ktoré sú určené pre osoby s vyššou hmotnosťou – častokrát pozostávajú z extra podporných vrstiev, ktoré zabraňujú prepadávaniu sa. Hľadajte matrac, ktorý má v sebe hrubšiu vrstvu polyuretánovej (PUR) peny.