Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. november 2024
< sekcia Magazín

Alkoholizmus je duševná porucha

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Riziko vzniku rakoviny je menšie, čím menej človek pije.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Verejnosť má rôzne názory na požívanie alkoholu, avšak aj odborníci sa v niektorých názoroch líšia. Kardiológovia dovolia viac pohárov červeného vína denne a psychiatri a onkológovia varujú, že denné popíjanie určite neodporúčajú. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) upozorňuje na škodlivé účinky alkoholu v akýchkoľvek dávkach a aj jeho dokázaný vplyv na vznik rakoviny. Liga za duševné zdravie pripomína, že alkoholizmus je duševná porucha.

"Alkohol je na zozname kancerogénov WHO IARC a mnoho rokov je známy ako vyvolávateľ nádorov v oblasti hlavy a krku, pažeráka, no a posledných pätnásť rokov je známy ako rizikový faktor karcinómu prsníka. Vieme, že existuje vzťah medzi konzumáciou alkoholu a nádormi hrubého čreva, konečníka, pečene, pravdepodobne aj nádorov pankreasu, krčka maternice a iných nádorov vonkajších ženských pohlavných orgánov, ale aj leukémie a mnohopočetného myelómu. Napriek rôznym názorom neexistuje bezpečné množstvo alkoholu," povedal onkológ Stanislav Špánik z Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave.

Biologický mechanizmus, ktorý vedie k rakovinovému pôsobeniu alkoholu nie je podľa jeho slov úplne známy. Alkoholické nápoje obsahujú najmenej 15 karcinogénnych zložiek, najvýznamnejší je etanol a jeho metabolit acetaldehyd. "Jedinou prevenciou pre ľudí všeobecne je sledovať príjem alkoholu, limitovať konzumáciu v zmysle radšej menej ako viac, vynechať príjem alkoholu niekoľko dní v týždni," radí Špánik.

Riziko vzniku rakoviny je menšie, čím menej človek pije. Súčasné pitie a fajčenie sú ešte horšie. Alkohol môže fungovať ako rozpúšťadlo, ktoré pomáha iným škodlivým látkam, ako tie, ktoré sú v tabakovom dyme, vstupovať do buniek výstelky tráviaceho traktu oveľa ľahšie. To môže byť vysvetlením, prečo je kombinácia fajčenia a pitia vyššia pravdepodobnosť vzniku rakoviny úst a hrdla ako len samostatné pitie či fajčenie. V niektorých prípadoch môže alkohol spomaľovať proces tela zbavovať sa škodlivých látok.