Počas Týždňa belgických hranolčekov sa do svetiel reflektorov dostávajú valónske hranolčeky, belgické gastronomické a kultúrne dedičstvo. V popredí sú aj reštaurácie a výrobcovia hranolčekov.
Autor TASR
Brusel 28. novembra (TASR) - Kultúra belgických zemiakových hranolčekov je vo Federácii Valónsko-Brusel uznaná za Majstrovské dielo ústneho a nemateriálneho dedičstva. V súvislosti s týmto uznaním sa v roku 2016 uskutoční 6. ročník Týždňa belgických hranolčekov v dňoch 28. novembra až 4. decembra.
V rámci domáceho uznania chcú v Belgicku dosiahnuť, aby sa hranolčeky stali aj súčasťou svetového kultúrneho dedičstva. Týždeň belgických hranolčekov sa vo Valónskom regióne uskutoční s podporou Národného zväzu výrobcov zemiakových hranolčekov (Union nationale des frituristes, NAVEFRI-UNAFRI) a prostredníctvom Valónskej agentúry na podporu kvalitného pôdohospodárstva (Agence wallonne pour la promotion d'une agriculture de qualité, APAQ-W), k podujatiam sa v rámci týždňa pripoja aj Flámsko a Brusel.
Počas Týždňa belgických hranolčekov sa do svetiel reflektorov "dostávajú valónske hranolčeky, belgické gastronomické a kultúrne dedičstvo", uvádza webová stránka tohto podujatia. Popri hranolčekoch sa do popredia dostávajú aj reštaurácie a výrobcovia hranolčekov.
Valónsko je známe pestovaním a kvalitou produkcie zemiakov. Vo Valónskom regióne sa zemiaky pestujú na vyše 35.000 hektárov pôdy. V Belgicku spotreba zemiakov na jedného obyvateľa predstavuje 35 kilogramov a päť až šesť ďalších kilogramov spracovaných zemiakov do ďalších produktov.
Históriu zemiakových hranolčekov uvádza portál Musee-gourmandise.be, ktorý analyzoval tri hypotézy ich pôvodu. Prvá hypotéza sa vzťahovala k ruskému pôvodu, druhá k francúzskym utečencom a tretia hovorí o belgickom pôvode. Podľa nej na valónsky hranolček prišli okolo roku 1680 a v roku 1781 o ňom písal vo svojom rukopise Joseph Gérard.
O tom, že v Belgicku venujú zemiakovým hranolčekom pozornosť, svedčí aj fakt, že 1. august je Medzinárodným dňom belgických hranolčekov.
V rámci domáceho uznania chcú v Belgicku dosiahnuť, aby sa hranolčeky stali aj súčasťou svetového kultúrneho dedičstva. Týždeň belgických hranolčekov sa vo Valónskom regióne uskutoční s podporou Národného zväzu výrobcov zemiakových hranolčekov (Union nationale des frituristes, NAVEFRI-UNAFRI) a prostredníctvom Valónskej agentúry na podporu kvalitného pôdohospodárstva (Agence wallonne pour la promotion d'une agriculture de qualité, APAQ-W), k podujatiam sa v rámci týždňa pripoja aj Flámsko a Brusel.
Počas Týždňa belgických hranolčekov sa do svetiel reflektorov "dostávajú valónske hranolčeky, belgické gastronomické a kultúrne dedičstvo", uvádza webová stránka tohto podujatia. Popri hranolčekoch sa do popredia dostávajú aj reštaurácie a výrobcovia hranolčekov.
Valónsko je známe pestovaním a kvalitou produkcie zemiakov. Vo Valónskom regióne sa zemiaky pestujú na vyše 35.000 hektárov pôdy. V Belgicku spotreba zemiakov na jedného obyvateľa predstavuje 35 kilogramov a päť až šesť ďalších kilogramov spracovaných zemiakov do ďalších produktov.
Históriu zemiakových hranolčekov uvádza portál Musee-gourmandise.be, ktorý analyzoval tri hypotézy ich pôvodu. Prvá hypotéza sa vzťahovala k ruskému pôvodu, druhá k francúzskym utečencom a tretia hovorí o belgickom pôvode. Podľa nej na valónsky hranolček prišli okolo roku 1680 a v roku 1781 o ňom písal vo svojom rukopise Joseph Gérard.
O tom, že v Belgicku venujú zemiakovým hranolčekom pozornosť, svedčí aj fakt, že 1. august je Medzinárodným dňom belgických hranolčekov.