Mnohokrát je BIO ovocie či zelenina vizuálne menej kvalitná než klasická.
Autor TASR
Bratislava 19. júna (TASR) - Potraviny označované ako BIO sú vypestované bez použitia chemických prostriedkov, napríklad bez pesticídu či umelých hnojív. "Pod takouto značkou nie je možné predávať akýkoľvek tovar o ktorom si jeho producent myslí, že je zdravý," zdôrazňuje pre TASR viceprezidenta CBA Slovakia Vladimír Kocúrek.
Rozhodujúce je tak zloženie tovaru, nie jeho výzor. Mnohokrát je totiž BIO ovocie či zelenina vizuálne menej kvalitná než klasická. "Kým chemicky ošetrované jablká sú bežne bez akýchkoľvek povrchových poškodení, tie z BIO kategórie sú často vráskavejšie, menej lesklé, s farbou v rôznych odtieňoch," vysvetľuje.
Dodáva, že pri týchto potravinách je potrebné počítať aj s vyššou cenou. BIO tovar je totiž približne o 20 až 30 % drahší než konvenčný. "Niekedy môžu byť rozdiely ešte výraznejšie," upozorňuje Kocúrek s tým, že obdobné pravidlá o cene, obsahu a pestovaní platia aj pri potravinách označených ako organické, ekologické či biologické.
Rozhodujúce je tak zloženie tovaru, nie jeho výzor. Mnohokrát je totiž BIO ovocie či zelenina vizuálne menej kvalitná než klasická. "Kým chemicky ošetrované jablká sú bežne bez akýchkoľvek povrchových poškodení, tie z BIO kategórie sú často vráskavejšie, menej lesklé, s farbou v rôznych odtieňoch," vysvetľuje.
Dodáva, že pri týchto potravinách je potrebné počítať aj s vyššou cenou. BIO tovar je totiž približne o 20 až 30 % drahší než konvenčný. "Niekedy môžu byť rozdiely ešte výraznejšie," upozorňuje Kocúrek s tým, že obdobné pravidlá o cene, obsahu a pestovaní platia aj pri potravinách označených ako organické, ekologické či biologické.