Kraj sa na podujatí zúčastnil po prvýkrát.
Autor TASR
Brusel 15. septembra (TASR) - Bratislava susedí s Pekingom a Sofiou. V bruselskom parku Bois de la Cambre v rámci gurmánskeho festivalu "Eat Brussels." Trojdňový festival (13. - 15. september) bol dobrou príležitosťou pre Bratislavský samosprávny kraj (BSK) na prezentáciu slovenských špecialít a malokarpatských vín.
Počasie počas troch festivalových dní vystavovateľom veľmi neprialo, ale aj napriek dažďu si mnoho ľudí našlo cestu k slovenskému stánku, kde vína pochádzali z pivnice známeho slovenského vinára Pavelku a gurmánske špeciality pripravili učni zo Strednej odbornej školy na ulici Farského v Petržalke.
Podpredsedníčka BSK Gabriella Németh v rozhovore pre TASR povedala, že sa prvýkrát zúčastňujú na takomto festivale v Bruseli. "Sú tu zástupcovia partnerských regiónov regiónu Brusel a my sme po prvýkrát mali možnosť predstaviť našu školu, kde vychovávame kuchárov, pekárov a cukrárov, čiže samé profesie, ktoré náš trh práce vyžaduje," skonštatovala podpredsedníčka BSK.
Uviedla, že aj napriek daždivému počasiu má ich stánok dostatok návštevníkov, čo svedčí o tom, že slovenské výrobky chutia Bruselčanom, návštevníkom festivalu i krajanom, ktorí si nenechali ujsť príležitosť navštíviť slovenský stánok. "Nemôže chýbať tradičná kapustnica, máme tu bryndzové pirohy, lokše plnené pečienkou a nesmú chýbať bratislavské rožky," predstavila Németh ponuku stánku BSK. A dodala, že osobne uvarila guláš z diviny, ktorý mal dobrý odbyt.
Pozvanie do stánku BSK prijali aj podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič, vedúci Stáleho zastúpenia SR pri EÚ Ivan Korčok, veľvyslanec SR v Belgicku Ján Kuderjavý a veľvyslanec SR pri NATO Tomáš Valášek.
Podpredseda EK podotkol, že slovenské kulinárske špeciality majú šancu na väčší úspech v Európe, len ich treba lepšie prezentovať, aby ich mohli Európania lepšie spoznať. "Dôležité je na takýchto festivaloch, kde sú zastúpené najlepšie bruselské reštaurácie a rôzne európske regióny, aby sa zúčastňovalo aj Slovensko, aby sme predstavili širšiemu publiku našu kulinársku kultúru a kvalitné vína, ktoré máme. Z tohto dôvodu táto akcia splnila svoj účel," konštatoval Šefčovič.
Počasie počas troch festivalových dní vystavovateľom veľmi neprialo, ale aj napriek dažďu si mnoho ľudí našlo cestu k slovenskému stánku, kde vína pochádzali z pivnice známeho slovenského vinára Pavelku a gurmánske špeciality pripravili učni zo Strednej odbornej školy na ulici Farského v Petržalke.
Podpredsedníčka BSK Gabriella Németh v rozhovore pre TASR povedala, že sa prvýkrát zúčastňujú na takomto festivale v Bruseli. "Sú tu zástupcovia partnerských regiónov regiónu Brusel a my sme po prvýkrát mali možnosť predstaviť našu školu, kde vychovávame kuchárov, pekárov a cukrárov, čiže samé profesie, ktoré náš trh práce vyžaduje," skonštatovala podpredsedníčka BSK.
Uviedla, že aj napriek daždivému počasiu má ich stánok dostatok návštevníkov, čo svedčí o tom, že slovenské výrobky chutia Bruselčanom, návštevníkom festivalu i krajanom, ktorí si nenechali ujsť príležitosť navštíviť slovenský stánok. "Nemôže chýbať tradičná kapustnica, máme tu bryndzové pirohy, lokše plnené pečienkou a nesmú chýbať bratislavské rožky," predstavila Németh ponuku stánku BSK. A dodala, že osobne uvarila guláš z diviny, ktorý mal dobrý odbyt.
Pozvanie do stánku BSK prijali aj podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič, vedúci Stáleho zastúpenia SR pri EÚ Ivan Korčok, veľvyslanec SR v Belgicku Ján Kuderjavý a veľvyslanec SR pri NATO Tomáš Valášek.
Podpredseda EK podotkol, že slovenské kulinárske špeciality majú šancu na väčší úspech v Európe, len ich treba lepšie prezentovať, aby ich mohli Európania lepšie spoznať. "Dôležité je na takýchto festivaloch, kde sú zastúpené najlepšie bruselské reštaurácie a rôzne európske regióny, aby sa zúčastňovalo aj Slovensko, aby sme predstavili širšiemu publiku našu kulinársku kultúru a kvalitné vína, ktoré máme. Z tohto dôvodu táto akcia splnila svoj účel," konštatoval Šefčovič.