Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 4. júl 2024Meniny má Prokop
< sekcia Magazín

Čarodejník Kajtek je filozofická rozprávka o dospievaní chlapca

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Snímka vznikala v poľsko-slovensko-českej koprodukcii.

Bratislava 28. júna (TASR) - Príbeh 12-ročného chlapca s výnimočne rebelským temperamentom, ktorý v sebe objaví magické schopnosti, rozpráva slovenský koprodukčný film Čarodejník Kajtek. Snímka poľskej režisérky a scenáristky Magdaleny Łazarkiewicz vstúpila vo štvrtok (27. 6.) do slovenskej kinodistribúcie. Informuje o tom Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK).

Čarodejník Kajtek ponúka príbeh o čarovnom svete detskej fantázie, dospievaní a snahe o zdokonalenie sveta. Kajtek je dvanásťročný chlapec s výnimočne rebelským temperamentom. "Jedného dňa v sebe objaví nadprirodzené schopnosti. Tento nezvyčajný talent v kombinácii s chlapčenským neposlušným charakterom však znamená veľké problémy nielen pre rodinu, pre školu, ale aj pre celé mesto," približuje distribučná spoločnosť.

Režisérkou a scenáristkou filmu je Magdalena Łazarkiewicz, mladšia sestra režisérky Agniezsky Holland. Čarodejník Kajtek je jej siedmym dlhometrážnym hraným filmom pre kiná. "Je to istým spôsobom filozofická rozprávka o dospievaní mladého chlapca. O jeho stretávaní sa so svetom, ktoré v ňom prebúdza túžbu zmeniť tento svet, a preto siaha po čaroch a mágii. Avšak, ako nadobúda stále väčšie povedomie a dospieva, dochádza k záveru, že možno sú iné hodnoty dôležitejšie. Je to film o duchovnej, vnútornej ceste a premene hrdinu," hovorí o filme Łazarkiewicz.

Snímka vznikala v poľsko-slovensko-českej koprodukcii. Slovenského producenta Mariana Urbana zaujala tým, že to bol projekt klasického rodinného filmu určený najmä detskému divákovi. "Scenár vznikol na motívy veľmi úspešného poľského románu, ktorý bol preložený do mnohých svetových jazykov a bolo to aj obdobie, kde ešte stále určoval jednu zásadnú líniu magických, fantasy filmov Harry Potter," objasnil motiváciu spolupracovať na filme Urban.

Poznamenáva, že slávny titul o čarodejníckom učňovi má s novým filmovým príbehom spoločnú len postavu malého čarodejníka. "Náš príbeh je úplne iný. Je v ňom viac príklonu k reálnemu svetu. Mágia je v našom príbehu dar, ktorý sa môže stať aj prekliatím, ale súčasne je aj imanentnou súčasťou skutočnosti, náš hrdina sa rozhoduje, či je dôležitejšie meniť svet alebo seba," vysvetlil producent.

V snímke si zahrali aj slovenskí herci, diváci sa môžu tešiť na Evu Sakálovú a Víta Bednárika. V Bratislave vznikala nahrávka komponovanej hudby so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu pod vedením dirigenta Adriána Kokoša. Na Slovensku bola tiež vytvorená značná časť digitálnych efektov. Nakrúcalo sa v okolí Oravského Podhradia a na Oravskom hrade.