Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 4. júl 2024Meniny má Prokop
< sekcia Magazín

Detský album Rok na dlani osloví deti aj dospelých

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Súčasťou albumu je aj jednoduchý grafomotorický zošit, ktorý sa dá stiahnuť cez QR kód.

Bratislava 2. júla (TASR) - Detský album Rok na dlani nie je len pre deti. Stoja za ním Katarína Kaľavská a Jerguš Oravec, on je dlhoročný hudobník a spevák, ona učiteľka v materskej škole. Súčasťou albumu je aj jednoduchý grafomotorický zošit, ktorý sa dá stiahnuť cez QR kód. Ten je spolu so všetkými textami piesní súčasťou bukletu.

Na albume Rok na dlani sa nachádza dvanásť hravých skladieb. Časť z nich vznikla ako hudobná pomôcka vo výchovno-vzdelávacom procese, ktorú si Kaľavská stihla priamo s deťmi pred vydaním v práci aj otestovať. "Momentálne učím dvoj- a trojročné deti a myslela som si, že naše pesničky budú pre deti v tomto veku až príliš zložité. Pôvodným zámerom bolo, že album je šitý pre deti predškolského a mladšieho školského veku. Avšak na moje prekvapenie i takéto maličké deti vôbec nemali problém piesne prijať a zatancovať si na ne," hovorí.

Prvým singlom z albumu je pieseň Prázdniny. Jej melódiu vymyslela Kaľavská na krúžku angličtiny. Preto bola pôvodne spievaná aj po anglicky, ale po čase ju s Tomášom Slobodom pretextovala do slovenčiny. Úryvok z piesne bol použitý i v rodinnom seriáli Som mama. O animovaný videoklip sa postaral Marián Villaris, ktorý je vysokoškolský pedagóg. Vytvoril všetky kresby, tie následne zanimoval do príbehu, ktorý kopíruje náladu i text piesne.

Katarína Kaľavská vyštudovala strednú i vysokú školu s pedagogickým zameraním a celý svoj život pracuje s deťmi. "Vždy som túžila skladať piesne a venovať sa hudbe. Mojou diplomovou prácou na vysokej škole bol detský muzikál, ktorý som napísala a odprezentovala ho s deťmi v divadle. Takmer po sedemnástich rokoch som sa počas pandémie opäť vrátila k tvoreniu piesní. Práve skladanie mi pomáhalo ľahšie prežívať neisté obdobie karantén a obmedzení," dodáva.

Hudobným partnerom na jej debutovom albume je Jerguš Oravec, známy zo skupín The Universe či Le Payaco. "Katka ma oslovila s tým, že má nejaké pesničky, ktoré nezneli ani detsky, boli to veľmi dospelo znejúce demá. Zaujal ma jej koncept, urobiť trošku vyzretejšie pesničky pre deti," doplnil Oravec.





Klip Prázdniny: