Žiadosť o registráciu žitavskej papriky na zoznam plodín s chráneným označením pôvodu bola podaná v auguste 2012.
Autor TASR
Brusel 11. februára (TASR) - Európska komisia (EK) dnes schválila pridanie dvoch nových kvalitných poľnohospodárskych výrobkov do registra EÚ s chráneným označením pôvodu (CHOP) a chráneným zemepisným označením (CHZO). Jedným z nových produktov v registri je žitavská paprika zo Slovenska.
Prostredníctvom oznámenia v Úradnom vestníku EÚ boli do rozširujúceho sa registra chránených potravín pridané dva nové produkty. Zo Slovenska je to "Paprika Žitava/Žitavská paprika" (CHOP) a zo Španielska je to "gofio Canario" (CHZO), typické jedlo z Kanárskych ostrovov, ktoré tam bolo známe ešte pred ich obsadením Španielmi.
Žiadosť o registráciu žitavskej papriky na zoznam plodín s chráneným označením pôvodu bola podaná v auguste 2012.
Žitavská paprika typickej oranžovo-červenej farby je sladká mletá paprika získaná rozomletím vysušených plodov koreninovej papriky Capsicum, vypestovaných v oblasti Podunajskej nížiny zo štátom uznaných vyšľachtených odrôd zbieraných v zrelom, nepoškodenom stave a spracovaných špecifickým spôsobom pozberovej úpravy. Žitavská paprika nadobúda typické intenzívne sfarbenie pri poslednej fáze mletia na takzvanom farbiacom kameni, kde sa pôsobením tlaku zvyšuje teplota a pôsobením vlastného tuku uvoľneného zo semien vzniká typické oranžovočervené zafarbenie.
Oba nové produkty obohatia zoznam s viac ako 1200 európskymi produktmi s chráneným označením pôvodu alebo s chráneným zemepisným označením.
Prostredníctvom oznámenia v Úradnom vestníku EÚ boli do rozširujúceho sa registra chránených potravín pridané dva nové produkty. Zo Slovenska je to "Paprika Žitava/Žitavská paprika" (CHOP) a zo Španielska je to "gofio Canario" (CHZO), typické jedlo z Kanárskych ostrovov, ktoré tam bolo známe ešte pred ich obsadením Španielmi.
Žiadosť o registráciu žitavskej papriky na zoznam plodín s chráneným označením pôvodu bola podaná v auguste 2012.
Žitavská paprika typickej oranžovo-červenej farby je sladká mletá paprika získaná rozomletím vysušených plodov koreninovej papriky Capsicum, vypestovaných v oblasti Podunajskej nížiny zo štátom uznaných vyšľachtených odrôd zbieraných v zrelom, nepoškodenom stave a spracovaných špecifickým spôsobom pozberovej úpravy. Žitavská paprika nadobúda typické intenzívne sfarbenie pri poslednej fáze mletia na takzvanom farbiacom kameni, kde sa pôsobením tlaku zvyšuje teplota a pôsobením vlastného tuku uvoľneného zo semien vzniká typické oranžovočervené zafarbenie.
Oba nové produkty obohatia zoznam s viac ako 1200 európskymi produktmi s chráneným označením pôvodu alebo s chráneným zemepisným označením.