Zimný festival jedla bude prebiehať vo vybraných TOP reštauráciách, ktoré sú zaradené do gastronomického sprievodcu Gurmán na Slovensku.
Autor TASR
Bratislava 15. januára (TASR) – Zimný festival jedla s podtitulom Ochutnajte Slovensko sa začal dnes v reštauráciách po celom Slovensku.
Prvý ročník tohto podujatia, ktoré potrvá do 15. februára, pripravila spoločnosť Gurmán Club. Reštaurácie ponúknu návštevníkom nielen špecialitu šéfkuchára, ale aj regionálne jedlo či pochúťku starých materí.
Zimný festival jedla bude prebiehať vo vybraných TOP reštauráciách, ktoré sú zaradené do gastronomického sprievodcu Gurmán na Slovensku. Návštevníkom chce poskytnúť predovšetkým zážitok z lahodného jedla, atmosféry reštaurácie a profesionality celého personálu. Do prvého ročníka tohto jedinečného gastronomického podujatia sa zapojilo viac ako 30 reštaurácií z celého Slovenska. Každá z nich ponúkne na výber tri druhy degustácie, pozostávať budú z jedného, dvoch alebo všetkých troch jedál. Jedlá, ktorými sa budú chcieť šéfkuchári pochváliť, budú v troch kategóriách – špecialita šéfkuchára, jedlo starých materí podľa rodinného receptu s dlhoročnou tradíciou a chuť regiónu s dôrazom na použitie lokálnych a sezónnych surovín.
V rámci podujatia sa predstavia najlepší kuchári, manažéri a someliéri podľa Gurmána na Slovensku a držitelia Gurmán Award, medzi nimi známy šéfkuchár Jaroslav Žídek, trojnásobný kuchár roka, ktorý vydal už druhú kuchársku knihu pod názvom Nebíčko v papuľke, či Marián Filo, dvojnásobný kuchár roka. Podrobnosti o celom podujatí si záujemca nájde na webovej stránke zimnyfestival.sk.
Súčasťou podujatia budú takzvané Gurmán busy, s ktorými počas jedného víkendového dňa navštívia záujemcovia tri reštaurácie, ochutnajú šesť vynikajúcich jedál a absolvujú stretnutie s najlepšími šéfkuchármi. Organizátori festivalu pripravili päť rôznych trás – Malokarpatskú, Ponitrie, Gurmánske zámky a dve trasy povedú po reštauráciách v Bratislave, v ktorých nielen ochutnajú skvelé jedlá, ale aj sa stretnú so špičkovými šéfkuchármi, ktorí ich pripravili. Prvý Gurmán bus po trase Gurmánske zámky štartuje z Bratislavy 19. januára a navštívi reštaurácie Chateau Belá v Belej, Castel Pension & Restaurant Mierovo a Regnum Art Hotel Kaštieľ v Tomášove.
"Zimný festival jedla má ambíciu v tomto zimnom období prilákať Slovákov do reštaurácií, aby ochutnali chute regiónov - špeciality rôznych regiónov Slovenska, pretože do festivalu sa zapojili reštaurácie zo všetkých regiónov. Za 30 dní majú hostia festivalu možnosť ochutnať 34 reštaurácií z celého Slovenska. Šéfkuchári museli pripraviť tri jedlá, chute regiónov, regionálne produkty, ktoré zaradili do svojich jedálnych lístkov, svoju špecialitu a ďalším je recept starých materí, to znamená niečo staré, tradičné, ktoré sme opäť vytiahli do našej modernej gastronómie. Toto všetko by malo vytvoriť veľmi dobrý pocit a predegustovať tieto špeciality za veľmi výhodné festivalové ceny, takže si myslíme, že sme pripravili zase jeden zaujímavý a príjemný festival," uviedol pre TASR Radoslav Nackin, riaditeľ Zimného festivalu jedla.
Prvý ročník tohto podujatia, ktoré potrvá do 15. februára, pripravila spoločnosť Gurmán Club. Reštaurácie ponúknu návštevníkom nielen špecialitu šéfkuchára, ale aj regionálne jedlo či pochúťku starých materí.
Zimný festival jedla bude prebiehať vo vybraných TOP reštauráciách, ktoré sú zaradené do gastronomického sprievodcu Gurmán na Slovensku. Návštevníkom chce poskytnúť predovšetkým zážitok z lahodného jedla, atmosféry reštaurácie a profesionality celého personálu. Do prvého ročníka tohto jedinečného gastronomického podujatia sa zapojilo viac ako 30 reštaurácií z celého Slovenska. Každá z nich ponúkne na výber tri druhy degustácie, pozostávať budú z jedného, dvoch alebo všetkých troch jedál. Jedlá, ktorými sa budú chcieť šéfkuchári pochváliť, budú v troch kategóriách – špecialita šéfkuchára, jedlo starých materí podľa rodinného receptu s dlhoročnou tradíciou a chuť regiónu s dôrazom na použitie lokálnych a sezónnych surovín.
V rámci podujatia sa predstavia najlepší kuchári, manažéri a someliéri podľa Gurmána na Slovensku a držitelia Gurmán Award, medzi nimi známy šéfkuchár Jaroslav Žídek, trojnásobný kuchár roka, ktorý vydal už druhú kuchársku knihu pod názvom Nebíčko v papuľke, či Marián Filo, dvojnásobný kuchár roka. Podrobnosti o celom podujatí si záujemca nájde na webovej stránke zimnyfestival.sk.
Súčasťou podujatia budú takzvané Gurmán busy, s ktorými počas jedného víkendového dňa navštívia záujemcovia tri reštaurácie, ochutnajú šesť vynikajúcich jedál a absolvujú stretnutie s najlepšími šéfkuchármi. Organizátori festivalu pripravili päť rôznych trás – Malokarpatskú, Ponitrie, Gurmánske zámky a dve trasy povedú po reštauráciách v Bratislave, v ktorých nielen ochutnajú skvelé jedlá, ale aj sa stretnú so špičkovými šéfkuchármi, ktorí ich pripravili. Prvý Gurmán bus po trase Gurmánske zámky štartuje z Bratislavy 19. januára a navštívi reštaurácie Chateau Belá v Belej, Castel Pension & Restaurant Mierovo a Regnum Art Hotel Kaštieľ v Tomášove.
"Zimný festival jedla má ambíciu v tomto zimnom období prilákať Slovákov do reštaurácií, aby ochutnali chute regiónov - špeciality rôznych regiónov Slovenska, pretože do festivalu sa zapojili reštaurácie zo všetkých regiónov. Za 30 dní majú hostia festivalu možnosť ochutnať 34 reštaurácií z celého Slovenska. Šéfkuchári museli pripraviť tri jedlá, chute regiónov, regionálne produkty, ktoré zaradili do svojich jedálnych lístkov, svoju špecialitu a ďalším je recept starých materí, to znamená niečo staré, tradičné, ktoré sme opäť vytiahli do našej modernej gastronómie. Toto všetko by malo vytvoriť veľmi dobrý pocit a predegustovať tieto špeciality za veľmi výhodné festivalové ceny, takže si myslíme, že sme pripravili zase jeden zaujímavý a príjemný festival," uviedol pre TASR Radoslav Nackin, riaditeľ Zimného festivalu jedla.