Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Magazín

Vo filme Kavej zaznie aj skladba Možno sa ti zdá od M. Žbirku

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Film Kavej vstúpi do kinodistribúcie 18. júla.

Bratislava 15. júla (TASR) - Kavej je názov novej slovenskej komédie, ktorú v pondelok večer uvedú tvorcovia a herci na slávnostnej premiére v Bratislave. Film režiséra Lukáša Zednikoviča rozpráva príbeh o tom, ako si možno občas sami komplikujeme život a nevnímame to, čo má skutočnú hodnotu. V hlavných úlohách sa predstavia Jana Kovalčiková a Anna Jakab Rakovská. Distribučná spoločnosť Continental film divákov upozorňuje, že v snímke zaznie aj skladba "Možno sa ti zdá" od Mira Žbirku.

"Tvorcovia filmu Kavej si pri výbere hudby dali obzvlášť záležať. Keďže sa odohráva počas troch svadieb a jedného pohrebu, výber tých správnych skladieb sa podpísal pod vykreslením správnej atmosféry," hovorí PR manažér distribučnej spoločnosti Peter Gašparík. Žbirkova pieseň "Možno sa ti zdá" podľa neho presne vystihuje posolstvo filmu. "Hľadanie toho, na čom v živote naozaj záleží, smutno-krásna nostalgia za starými láskami a nádej, že človek v živote nakoniec nájde to skutočné šťastie," pripomína Gašparík témy, ktoré môžu nájsť diváci v novom slovenskom filme a rovnako aj v tvorbe klasika populárnej hudby Mira Žbirku.

Jeho pesničku si režisér Lukáš Zednikovič vybral ako titulnú skladbu, ktorá najlepšie odráža posolstvo celého filmu. Pochádza z albumu Zlomky poznania (1988), skladbu otextoval Jozef Urban a podľa tvorcov dostala vo filme nový význam. "Poslúžila im ako hudobná bodka za úsmevnou, ale miestami aj zbesilou jazdou dvoch kamarátok Kláry a Veroniky počas troch svadieb a jedného pohrebu na východe Slovenska. Aj z jej vynovenej ´východniarskej verzie´, ktorá odznie v jednej scéne filmu, budú diváci určite príjemne prekvapení," dodáva Gašparík.

Počas jednej rodinnej návštevy čaká hlavné hrdinky viac než len nevinný návrat domov. Vykopú staré vojnové sekery, narazia na dávne lásky, všetko čo sa môže skomplikovať, sa aj skomplikuje. Udeje sa to za sprievodu tradičnej ľudovej hudby z regiónu, ale aj legendárnych slovenských hitov, ktoré na svadbách nemôžu chýbať.

Séria nedorozumení, úsmevných zvratov a prekvapivých situácií privedie hlavným hrdinkám do cesty v špeciálnych úlohách aj Andera z Košíc, ktorý sa objaví v postave farára, a Petra Stašáka. Tomu zverili tvorcovia postavu slávneho speváka.

Film Kavej vstúpi do kinodistribúcie 18. júla.