Nádoby kvevri, ktoré sa podobajú na staroveké keramické amfory, sa zakopávajú až po hrdlo do zeme na zhruba šesť mesiacov. Víno v nádobách takto počas dozrievania získava výraznú zemitú príchuť.
Autor TASR
Tbilisi 5. decembra (TASR) - Tradičnú gruzínsku metódu výroby vína s použitím podzemných hlinených nádob na fermentáciu, známych ako kvevri, zaradila Organizácia Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) do zoznamu chráneného nemateriálneho kultúrneho dedičstva. Informovala o tom dnes agentúra RIA Novosti.
Výbor UNESCO udelil gruzínskej vinárskej tradícii chránený status v stredu počas schôdzky v azerbajdžanskom Baku, kde skúmal žiadosti o zaradenie do zoznamu.
Nádoby kvevri, ktoré sa podobajú na staroveké keramické amfory, sa zakopávajú až po hrdlo do zeme na zhruba šesť mesiacov. Víno v nádobách takto počas dozrievania získava výraznú zemitú príchuť. Táto tradičná metóda kvasenia je stará približne 8000 rokov.
Ministerstvo kultúry v Tbilisi privítalo rozhodnutie UNESCO s tým, že to pomôže zvýšiť popularitu gruzínskych vín na medzinárodnom trhu.
RIA Novosti pripomenula, že na ruský trh sa gruzínske vína vrátili začiatkom tohto roka po zákaze, ktorý platil od roku 2006 - v časoch zvýšeného politického napätia. Moskva ako dôvod zákazu uviedla chabú kvalitu vín.
Výbor UNESCO udelil gruzínskej vinárskej tradícii chránený status v stredu počas schôdzky v azerbajdžanskom Baku, kde skúmal žiadosti o zaradenie do zoznamu.
Nádoby kvevri, ktoré sa podobajú na staroveké keramické amfory, sa zakopávajú až po hrdlo do zeme na zhruba šesť mesiacov. Víno v nádobách takto počas dozrievania získava výraznú zemitú príchuť. Táto tradičná metóda kvasenia je stará približne 8000 rokov.
Ministerstvo kultúry v Tbilisi privítalo rozhodnutie UNESCO s tým, že to pomôže zvýšiť popularitu gruzínskych vín na medzinárodnom trhu.
RIA Novosti pripomenula, že na ruský trh sa gruzínske vína vrátili začiatkom tohto roka po zákaze, ktorý platil od roku 2006 - v časoch zvýšeného politického napätia. Moskva ako dôvod zákazu uviedla chabú kvalitu vín.