
Mladé pečiarky sú vhodné na akúkoľvek kuchynskú úpravu. Výborné sú vyprážané, ale chutná je z nich aj polievka, aj praženica a klobúčiky možno pripraviť i na smotane.
„Včera som sa aj s deťmi bol prejsť po neďalekej hore, ale boli sme sklamaní, huby ešte nerastú, tak ako by sme si želali. Dnes ráno som bol vypustiť z prístreška koníky, dve dojnice, kozičku a ostatné zvieratá, ktoré chováme a chodia sa na dvor popásať. Aké bolo moje prekvapenie, keď som v tráve našiel krásne šampiňóny. V minulých rokoch sa v týchto priestoroch iba sem-tam objavila nejaká huba, ale v tomto roku ma taká veľká úroda prekvapila,“ priznal sa Richter. Podľa neho je to asi preto, že dvor je od zvierat dostatočne prehnojený.
„Nazbierané huby sa správne volajú pečiarky poľné,“ vysvetlil mu znalec húb a amatérsky mykológ z dediny, Jozef Vaš. Uviedol, že tento druh pečiarok skutočne niekedy hojne rastie na lúkach a pasienkoch s dostatkom živín. Mladé pečiarky sú vhodné na akúkoľvek kuchynskú úpravu. Výborné sú vyprážané, ale chutná je z nich aj polievka, aj praženica a klobúčiky možno pripraviť i na smotane.