Počasie hubám od začiatku roka praje, hodnotí znalec.
Autor TASR
Prievidza 25. mája (TASR) – Napriek tomu, že je ešte len máj, jarná hubárska sezóna sa na hornej Nitre rozbieha, hubári už prinášajú z lesov a lúk pomerne pestrú paletu húb.
„Počasie hubám od začiatku roka praje. Pri miernej zime pomerne hojne rástli ešte v januári a februári najskôr plamienky zimné, neskôr aj smrčkovce a po nich čírovnice májové. Hlivy ustricovité sú tiež huby, ktoré rastú od zimy do jesene. V týchto dňoch sa však už ojedinele objavili aj prvé hríbovité huby, vrátane hríbov sosnových a kozákov. Na prekvapenie sa ako prvé začali objavovať masliaky a ešte pozoruhodnejšie je, že niekde narástli aj muchotrávky červenkasté,“ zhodnotil situáciu v raste húb, znalec húb a amatérsky mykológ Pavol Hložanský z Prievidze.
Viacerí nedočkaví hubári už niekoľko týždňov brázdia lesy aj horské lúky v Strážovských vrchoch a potom prichádzajú za ním pochváliť sa s úlovkami alebo sa poradiť, aké huby nazbierali. „Takto si jeden hubár myslel, že nazbieral na lúke mladé vatovce, čo sú hubármi veľmi cenené huby. Správne sa táto huba volá rozpadavec obrovský. V priaznivých podmienkach dokáže narásť ako futbalová lopta, ba býva aj väčší. Musel som ho však sklamať. Bol to fúkavec sivejúci. Ale napokon som ho predsa potešil, pretože je to takisto jedlá huba, ale iba vtedy, ak po rozkrojení je jeho gléba, teda vnútrajšok, úplne biely. Ak je tmavý, hnedozelený alebo hnedočierny, znamená to, že huba už dozrieva a nie je vhodná na konzumáciu. Tak je to aj u rozpadovcov alebo prášnic. Sú to za mladi veľmi chutné huby, vhodné predovšetkým na praženicu,“ konštatoval mykológ.
Upozornil, že si treba dávať pozor aj na jedovaté huby. V malom množstve sa už totiž objavili aj trsy strapcovky zväzkovitej. Rastie na pňoch, je však nielen jedovatá, ale je aj veľmi horká, takže našťastie hubárov väčšinou neláka, aby si ju vzali do košíka. Na druhej strane poradil, aby sa hubári zamerali aj na brehy potokov. Väčšinou na starých vŕbach, ale aj iných listnatých stromoch a pňoch sa už objavili sírovce obyčajné. Majú krikľavo žltooranžové sfarbenie, takže ich vidieť zďaleka. Je to veľmi chutná huba a najdôležitejšie je, že je aj výdatná, pretože niektoré trsy majú aj niekoľko kilogramov. „Aj pri sírovcovi, ako pri väčšine drevných hub platí, že na akúkoľvek kuchynskú úpravu, aj na sušenie a nakladanie do octu sa táto huba používa iba vtedy, ak jej dužina je ešte mladá, šťavnatá,“ upozornil Hložanský.
„Počasie hubám od začiatku roka praje. Pri miernej zime pomerne hojne rástli ešte v januári a februári najskôr plamienky zimné, neskôr aj smrčkovce a po nich čírovnice májové. Hlivy ustricovité sú tiež huby, ktoré rastú od zimy do jesene. V týchto dňoch sa však už ojedinele objavili aj prvé hríbovité huby, vrátane hríbov sosnových a kozákov. Na prekvapenie sa ako prvé začali objavovať masliaky a ešte pozoruhodnejšie je, že niekde narástli aj muchotrávky červenkasté,“ zhodnotil situáciu v raste húb, znalec húb a amatérsky mykológ Pavol Hložanský z Prievidze.
Viacerí nedočkaví hubári už niekoľko týždňov brázdia lesy aj horské lúky v Strážovských vrchoch a potom prichádzajú za ním pochváliť sa s úlovkami alebo sa poradiť, aké huby nazbierali. „Takto si jeden hubár myslel, že nazbieral na lúke mladé vatovce, čo sú hubármi veľmi cenené huby. Správne sa táto huba volá rozpadavec obrovský. V priaznivých podmienkach dokáže narásť ako futbalová lopta, ba býva aj väčší. Musel som ho však sklamať. Bol to fúkavec sivejúci. Ale napokon som ho predsa potešil, pretože je to takisto jedlá huba, ale iba vtedy, ak po rozkrojení je jeho gléba, teda vnútrajšok, úplne biely. Ak je tmavý, hnedozelený alebo hnedočierny, znamená to, že huba už dozrieva a nie je vhodná na konzumáciu. Tak je to aj u rozpadovcov alebo prášnic. Sú to za mladi veľmi chutné huby, vhodné predovšetkým na praženicu,“ konštatoval mykológ.
Upozornil, že si treba dávať pozor aj na jedovaté huby. V malom množstve sa už totiž objavili aj trsy strapcovky zväzkovitej. Rastie na pňoch, je však nielen jedovatá, ale je aj veľmi horká, takže našťastie hubárov väčšinou neláka, aby si ju vzali do košíka. Na druhej strane poradil, aby sa hubári zamerali aj na brehy potokov. Väčšinou na starých vŕbach, ale aj iných listnatých stromoch a pňoch sa už objavili sírovce obyčajné. Majú krikľavo žltooranžové sfarbenie, takže ich vidieť zďaleka. Je to veľmi chutná huba a najdôležitejšie je, že je aj výdatná, pretože niektoré trsy majú aj niekoľko kilogramov. „Aj pri sírovcovi, ako pri väčšine drevných hub platí, že na akúkoľvek kuchynskú úpravu, aj na sušenie a nakladanie do octu sa táto huba používa iba vtedy, ak jej dužina je ešte mladá, šťavnatá,“ upozornil Hložanský.