Smrčkovce rastú na pokraji lesa v hustom poraste pod trnkami či šípkami.
Autor TASR
,aktualizované Brodzany 21. apríla (TASR) – Tohoročná hubárska sezóna sa na hornej Nitre začala pomerne bohatou úrodou smrčkovcov českých a aj ušiakov obrovských. Skúsený hubár, amatérsky mykológ a člen Slovenskej mykologickej spoločnosti pri Slovenskej akadémii vied Milan Lukačovič z Partizánskeho našiel prvé smrčkovce už tretieho apríla. Krátko potom, ako zišiel sneh. V ďalších dňoch priniesol domov aj plný košík týchto chutných húb.
Do svojich hubárskych revírov, rozkladajúcich sa na úpätí pohoria Tribeč, pri obci Brodzany, sa vybral aj dnes. Tak ako mnohí iní nedočkaví hubári. Išiel na osvedčené miesta, ktoré mu, ešte keď bol chlapec, ukázal jeho starý otec. Smrčkovce rastú na pokraji lesa v hustom poraste pod trnkami či šípkami. Tentokrát sa mu nepodarilo naplniť košík, ale zato našiel niektoré pekné exempláre, dorastajúce aj do výšky 20 centimetrov. Popri nich našiel niekoľko exemplárov vzácnejšieho druhu, jedlého smrčkovca náprstkového.
Ako mykológa ho potešil aj nález drobnej nejedlej hubky stopkovca zimného, ktorý rastie od októbra až do júna. Vyzerá ako malá štyri-päť milimetrová guľatá prášnica na niekoľko centimetrovom tenkom hlúbiku. Pri dotyku vyfukuje žltohnedý výtrusný prach. Všetky vzácnejšie huby si odfotografoval, zobral vzorky a urobil náčrty a záznamy o tom kde ich našiel.
Z hubárskej vychádzky spod Strážovských vrchov hubár Ján Bolfík z Malinovej zasa priniesol niekoľko pekných exemplárov ušiakov obrovských. Pôvodne si myslel, že ide o nejaký druh smrčkov. Prišiel sa však poradiť k skúsenejším hubárom.
Tí mu vysvetlili, že tento druh ušiakov, konzistenciou aj tvarom plodnice pripomína smrčky, či smrčkovce. Je síce jedlý, ale zároveň ho upozornili, že podobná huba, ušiak obyčajný je jedovatý. Rozlíšiť ich možno podľa klobúka, jeho sfarbenia a miesta, kde jednotlivé druhy rastú. Preto pri zbere a konzumácii ušiakov si musia hubári dávať pozor, pretože boli zaznamenané aj smrteľné otravy touto hubou.
Preto bolo potrebné premenovať túto hubu na ušiak jedovatý. Jej pôvodný slovenský názov, ušiak obecný, pod ktorým je označená v doterajších hubárskych atlasoch, mohol navádzať, že ide o jedlú hubu, informoval TASR popredný slovenský mykológ Ladislav Hagara, ktorý jej vymyslel uvedené nové a jednoznačne priliehavejšie meno. Budú ho už používať autori nových hubárskych atlasov.
Do svojich hubárskych revírov, rozkladajúcich sa na úpätí pohoria Tribeč, pri obci Brodzany, sa vybral aj dnes. Tak ako mnohí iní nedočkaví hubári. Išiel na osvedčené miesta, ktoré mu, ešte keď bol chlapec, ukázal jeho starý otec. Smrčkovce rastú na pokraji lesa v hustom poraste pod trnkami či šípkami. Tentokrát sa mu nepodarilo naplniť košík, ale zato našiel niektoré pekné exempláre, dorastajúce aj do výšky 20 centimetrov. Popri nich našiel niekoľko exemplárov vzácnejšieho druhu, jedlého smrčkovca náprstkového.
Ako mykológa ho potešil aj nález drobnej nejedlej hubky stopkovca zimného, ktorý rastie od októbra až do júna. Vyzerá ako malá štyri-päť milimetrová guľatá prášnica na niekoľko centimetrovom tenkom hlúbiku. Pri dotyku vyfukuje žltohnedý výtrusný prach. Všetky vzácnejšie huby si odfotografoval, zobral vzorky a urobil náčrty a záznamy o tom kde ich našiel.
Z hubárskej vychádzky spod Strážovských vrchov hubár Ján Bolfík z Malinovej zasa priniesol niekoľko pekných exemplárov ušiakov obrovských. Pôvodne si myslel, že ide o nejaký druh smrčkov. Prišiel sa však poradiť k skúsenejším hubárom.
Tí mu vysvetlili, že tento druh ušiakov, konzistenciou aj tvarom plodnice pripomína smrčky, či smrčkovce. Je síce jedlý, ale zároveň ho upozornili, že podobná huba, ušiak obyčajný je jedovatý. Rozlíšiť ich možno podľa klobúka, jeho sfarbenia a miesta, kde jednotlivé druhy rastú. Preto pri zbere a konzumácii ušiakov si musia hubári dávať pozor, pretože boli zaznamenané aj smrteľné otravy touto hubou.
Preto bolo potrebné premenovať túto hubu na ušiak jedovatý. Jej pôvodný slovenský názov, ušiak obecný, pod ktorým je označená v doterajších hubárskych atlasoch, mohol navádzať, že ide o jedlú hubu, informoval TASR popredný slovenský mykológ Ladislav Hagara, ktorý jej vymyslel uvedené nové a jednoznačne priliehavejšie meno. Budú ho už používať autori nových hubárskych atlasov.