Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Magazín

Karol Mikloš vydáva album Nočné vlaky

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Album Nočné vlaky vychádza vo vinylovej a digitálnej verzii.

Bratislava 13. septembra (TASR) - Slovenský spevák Karol Mikloš vydáva v piatok album Nočné vlaky. Po 30 rokoch na hudobnej scéne ide o prvý album umelca výhradne so slovenskými textami. "Nočné vlaky prekypujú krásnou melanchóliou v podobe vyzretých indie popových pesničiek, ktoré sa nebránia ani vkusnému použitiu elektroniky," uviedol pre TASR vydavateľ Róbert Gregor.

Dodáva, že o texty plné introspektívnych monológov, spovedí a vyznaní sa okrem Mikloša postarali Pavol Bartoš (Pavlovitz) a Vlado Janček (Saténové ruky). Aj vďaka textárskym spolupracovníkom sa Miklošovi podarilo dokázať, že v slovenčine sa dajú robiť pesničky korešpondujúce s atmosférou jeho hudby. "Výsledkom je doteraz pravdepodobne najvyspelejší tvorivý počin hudobníka dokazujúci, že v slovenčine jeho pesničkové rozprávačstvo funguje minimálne rovnako dobre ako v angličtine," podčiarkuje vydavateľ.

Vydaniu albumovej novinky predchádzali single "Nevieš, čo ti hovorím", "Opačným smerom" a "Bratislavské mosty". Medzi novými nahrávkami nájdu fanúšikovia aj ďalšie energické piesne, ako "Polohy môjho spevu", "Kazeta" alebo skladby "Ticho", "Nočné vlaky" a "Dážď a vietor".

"Najmä na koncertoch zostával môj svet anglických textov pre väčšinu ľudí zahalený rúškom tajomstva. Tak sa zrodil nápad pokúsiť sa s čerstvým pohľadom otextovať v slovenčine niekoľko nových piesní. Postupne som si prizval na pomoc skúsených textárov a začal som so slovenčinou aj sám experimentovať," vysvetľuje Mikloš zrod albumu so slovenskými textami. "Na všeobecné prekvapenie vzniklo veľmi rýchlo množstvo pesničiek, ktoré u nás vyvolali obrovské nadšenie a odštartovali novú slovenskú kapitolu," dodal.

Na nahrávke, ktorá pod taktovkou Matúša Homolu vznikala prevažne v trenčianskom štúdiu Men at Sound, sa podieľala aj Miklošova koncertná kapela v zložení Alexander Salviany (bicie), Peter Brhlík (basová gitara), Roman Hlubina (gitary) a Andrej Petrovič (gitary). Na albume hosťuje bubeník Adam Olexík (The Youniverse), ale aj speváčka LOTTA či saxofonista Peter Kohout (Bez ladu a skladu, Autumnist). V skladbe "Budúcnosť je istá" sa objaví detský zbor zložený z mladých trenčianskych speváckych talentov, zostavený špeciálne pre túto príležitosť.

Album Nočné vlaky vychádza vo vinylovej a digitálnej verzii. Vydanie podporia tri špeciálnej koncerty, na ktorých vystúpi aj skupina Pavlovitz.