Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Magazín

Multižánrový festival Helfest 2024 zverejnil kompletný line-up

Na snímke koncert skupiny Helenine Oči počas Dobrého festivalu v Prešove 18. júna 2022. Foto: TASR - Veronika Mihaliková

Organizátorom sa podaril aj unikátny kúsok, keď sa priamo na Helfeste uskutoční reunion legendárnej kapely Nuda, ktorá nehrá už presne 20 rokov.

Bratislava 12. júna (TASR) - Multižánrový festival Helfest 2024 zverejnil kompletný line-up. Pri príležitosti 25. výročia vzniku kapely Heľenine oči vymysleli jej členovia hudobný festival, ktorému dali názov Helfest. V priestoroch prešovského rekreačného areálu Delňa sa v sobotu 31. augusta predstaví takmer 40 interpretov z rôznych kútov Európy. Skúšobný pilotný ročník minulý rok zvládli hudobníci na výbornú. Tento rok, už o čosi skúsenejší, nastavili latku ešte vyššie. TASR informovala PR manažérka Janka Marczellová.

Okrem oslávencov, domácej kapely Heľenine oči, sa predstaví niekoľko desiatok interpretov. Zo zahraničia do Prešova pricestuje kapela z Bosny a Hercegoviny Dubioza Kolektiv. "Je to živelná kapela, ktorá kombinuje reggae, dub, rock a má prepracovanú komunikáciu s publikom. Bude to jednoznačne jeden z vrcholov Helfestu," predstavuje líder kapely Martin Mihalčín jedného z headlinerov podujatia.

Na Helfeste má svoje zastúpenie i susedné Česko. Pozvanie prijal šikovný pesničkár Pokáč, ktorý minulý rok kompletne vypredal pražskú O2 arénu. Z Poľska pricestuje kapela Enej, ktorá je považovaná za jednu z najlepších poľsko-ukrajinských festivalových kapiel.

"Podarilo sa nám dohodnúť aj streetartovú kapelu Brasstime z Maďarska, konkrétne priamo z ulíc Budapešti, ktorú však neuvidíte na žiadnom pódiu. Bude totiž hrať tak, ako najlepšie vie - teda priamo medzi ľuďmi vo festivalovom parku," približuje líder.

Na festivale vystúpia aj ukrajinská folk-rocková formácia Go-A, domáca world music kapela Hrdza, teatro-punková úderka Bijouterrier, A.M.O., Smola a Hrušky, Moja reč + Komplot, Rida Radar + live band, Porsche Boy, Hudba z Marsu, Asfalt, Marhule či The Miženko Brothers.

Organizátorom sa podaril aj unikátny kúsok, keď sa priamo na Helfeste uskutoční reunion legendárnej kapely Nuda, ktorá nehrá už presne 20 rokov. "Stalo sa neuveriteľné, ale našej produkcii sa podarilo presvedčiť frontmana Kamila Filku, aby prišiel potešiť návštevníkov nášho festivalčeka. Kamil oslovil bývalých členov a potvrdil, že odohrajú svoje najznámejšie pesničky z oboch albumov. Bude to zároveň presne 25-ročné výročie vydania ich prvého singla Tráva, ktorý sa tešil úspechu v televíznych a rádiových hitparádach," doplnil Mihalčin.