Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. december 2024
< sekcia Magazín

Vianočný darček, ktorý vydrží roky a nestratí lesk

Ilustračné foto Foto: stockphoto-graf/adobe.stock.com

Každé Vianoce čelíme rovnakej dileme: aké darčeky vybrať, aby mali zmysel a neskončili zapadnuté prachom?

Bratislava 17. decembra (OTS) - Aby ste sa podobnému scenáru u svojich blízkych tento rok vyhli, možno sa oplatí zmeniť stratégiu a namiesto kvantity zamerať svoju pozornosť na kvalitu. Reč je o prekvapeniach, ktoré sú nielen praktické, ale aj také, ktoré budú vašich blízkych tešiť roky. Nie je to len múdre, ale aj ekologické a ekonomické rozhodnutie.

Až 82 % Európanov uprednostňuje kúpu trvácnych produktov pred lacnými, ktoré sa rýchlo opotrebujú, pretože šetria peniaze, čas aj planétu. To znamená, že darovanie kvalitných vecí nie je len trendom, ale aj rozumnou investíciou, na ktorú vám dáme teraz zopár dobrých tipov.

Moderný a kvalitný kuchynský riad
Prečo je riad takým skvelým darčekom? Odpoveď je jednoduchá: jeho využitie je univerzálne. Či už obdarúvate vášnivého kuchára alebo niekoho, kto varí iba občas, kvalitná súprava riadu nezostane nikdy nepovšimnutá.

Riad na prípravu obľúbených pokrmov predsa používa každý. Pokiaľ je navyše vybavený funkciami, ako napríklad merné stupnice alebo ergonomické úchyty, stáva sa nielen univerzálnym nástrojom, ale aj praktickým pomocníkom.

Moderné dizajny v sebe kombinujú krásu a funkčnosť. Riad sa tak dnes veľmi často stáva aj štýlovým vybavením sviatočne prestretého stola. Najväčšou výhodou tohto riešenia ale je, že, ak investujete do riadu z kvalitných materiálov, ako je nerezová oceľ 18/10, nemusíte ho meniť celé roky!
• Nerezová oceľ 18/10 (obsahujúca 18 % chrómu a 10 % niklu) je veľmi odolná voči škvrnám, čo znamená, že potraviny, tuky alebo kvapaliny nezanechávajú na nej žiadne trvalé stopy. Tento materiál má tiež neporézny povrch, ktorý zabraňuje absorpcii nečistôt, takže sa ľahko čistí. Je veľmi odolný voči vysokým teplotám, čo ho robí ideálnym pre varenie aj pri priamom kontakte s ohňom alebo pri pečení v rúre.

Aké vlastnosti v kvalitnej súprave riadu hľadať?
Pri výbere odolného a kvalitného riadu sú dôležité viaceré kľúčové vlastnosti, ktoré zaručujú pohodlie pri varení na celé roky. Medzi tie najdôležitejšie patria:
1. Trojvrstvové sendvičové dno: Pomáha rovnomerne rozvádzať teplo a znižuje spotrebu energie. Dobrá súprava riadu určená na darovanie by tiež mala disponovať dnom, ktoré je vhodné na všetky typy sporákov, vrátane indukčných, pretože nikdy nemôžete vedieť, aký typ spotrebiča na varenie daný človek používa.
Sendvičové dno je veľmi výhodné pri varení, pretože zaisťuje rovnomerné rozloženie tepla po celom povrchu nádoby. Hrubšie dná, zložené z viacerých vrstiev a materiálov (zvyčajne hliníka alebo medi medzi dvoma vrstvami nehrdzavejúcej ocele), pomáhajú zabrániť nerovnomernému prehriatiu a pripaľovaniu jedál. Vďaka tomu je varenie efektívnejšie a umožňuje lepšiu kontrolu nad teplotou, čo je dôležité pri príprave pokrmov, ktoré si vyžadujú presnosť. Okrem toho sendvičové dno predlžuje životnosť riadu, pretože znižuje riziko deformácie a poškodenia pri vysokých teplotách. Tieto vlastnosti robia sendvičové dno ideálnym pre rôzne kuchynské úlohy.

2. Vodotesné úchyty: Neprepúšťajú vodu, takže riad, ktorý nimi disponuje, je vhodný na umývanie v umývačke riadu, ktorá šetrí čas aj peniaze.

3. Sklonerezové pokrievky: S otvormi na paru umožňujú kontrolu varenia aj cedenie tekutín.
Jedným z hlavných dôvodov, prečo investovať do tejto kvality, je aj ekológia. Trvácne produkty znižujú množstvo odpadu, ktoré vzniká pri častej výmene lacných a menej kvalitných vecí. Predĺženie životnosti domácich spotrebičov a nástrojov o 5 rokov môže dokonca znížiť uhlíkovú stopu až o 30 %.

Komu riad prémiovej triedy urobí najväčšiu radosť?
Riad z nerezovej ocele je veľmi všestranný a ideálny na prípravu širokého spektra jedál, takže jeho výberom urobíte radosť naozaj každému, kto sa rád pohybuje v kuchyni.
• Vďaka svojej odolnosti voči vysokým teplotám a rovnomernému rozvodu tepla je skvelou voľbou pre varenie, pečenie, smaženie aj dusenie.

Pre smaženie a opekanie je nerezová oceľ ideálna, pretože je schopná dosiahnuť vysoké teploty, ktoré sú potrebné na vytvorenie zlatej a chrumkavej kôrky. Výborne sa na nej pripravujú pokrmy ako vyprážané kuracie kúsky, steaky, alebo ryby, ktoré si zachovajú šťavnatosť vnútri, zatiaľ čo sa na povrchu vytvorí chrumkavá textúra.
• V hrncoch z nerezovej ocele je možné pripravovať aj rôzne polievky a omáčky. Vďaka rovnomernému rozvodu tepla sa ingrediencie varia rovnomerne, čo je dôležité pre pokrmy, ktoré si vyžadujú pomalé spracovanie, ako sú guláše alebo pestré zeleninové polievky.

Nerezová oceľ je tiež skvelá na prípravu rizota, pretože umožňuje kontrolu nad teplotou a zabraňuje pripekaniu ryže. Pečenie v nerezovom riade je rovnako efektívne, najmä pri príprave jedál ako pečené kura, zapečené zemiaky alebo talianske lasagne.
• Riad z tohto univerzálneho materiálu je tiež ideálny na dusenie zeleniny alebo mäsa, pretože udržiava vlhkosť a šťavnatosť potravín. Dobré príklady zahŕňajú dusenú zeleninu, hovädzie mäso na vínku alebo zeleninové curry, na ktorých si obdarovaný alebo aj vy naozaj pochutnáte.

Darovanie kvalitného riadu je teda investíciou do vašich blízkych, budúcnosti našej planéty a náročných chuťových pohárikov.

A čo je na tom celom najlepšie? Za účelom jeho výberu nemusíte prechádzať preplnenými obchodmi, pretože kvalitný riad tohto typu nájdete v e-shope Tescoma.sk. Stačí pár kliknutí a môžete sa venovať tomu, čo je na Vianociach najdôležitejšie – tráveniu času s rodinou a priateľmi.