Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Magazín

Janko Lehotský a Vašo Patejdl získajú honorárne Ceny SOZA za rok 2023

Vašo Patejdl. Foto: TASR archív

Galavečer sa uskutoční 3. októbra v bratislavskom Divadle P. O. Hviezdoslava.

Bratislava 4. septembra (TASR) - Slovenský ochranný zväz autorský pre práva k hudobným dielam (SOZA) zverejnil mená držiteľov honorárnych ocenení 28. ročníka odovzdávania Cien SOZA. V rámci slávnostného galavečera, ktorý sa uskutoční 3. októbra v bratislavskom Divadle P. O. Hviezdoslava, budú odovzdané štyrom autorom honorárne ceny za ich celoživotný prínos do slovenskej hudobnej kultúry.

Celkovo budú tento rok udelené štyri honorárne ceny. Veľká cena SOZA za celoživotné dielo sa udeľuje žijúcemu autorovi, ktorý sa svojou tvorbou významnou mierou pričinil o rozvoj slovenskej hudobnej kultúry. Za rok 2023 ju získajú spevák, skladateľ a hudobník Janko Lehotský a skladateľ, aranžér a dirigent dychovej hudby Ikov Kopáčik.

Zápis do Zlatej knihy SOZA sa udeľuje už nežijúcim autorom, ktorí sa významnou mierou zaslúžili o rozvoj slovenskej hudby. Od roku 2003 sa udeľujú každoročne dve takéto ceny, pričom sa dodržiava pravidlo, že cenu získavajú reprezentanti rôznych žánrových oblastí a profesijných skupín zastúpených v SOZA. Za rok 2023 budú do Zlatej knihy SOZA zapísaní skladateľ a dirigent Ladislav Holoubek (1913 – 1994) a spevák, skladateľ a hudobník, člen skupiny Elán Vašo Patejdl (1954 - 2023).

Držitelia Cien SOZA za rok 2023 si preberú ocenenia v podobe bronzovej plastiky s názvom Eurydika, ktorej autorkou je sochárka Jana Brisudová. Okrem honorárnych cien sa bude počas galavečera odovzdávať aj sedem štatistických ocenení za rok 2023, ktorých výsledky vyplývajú z matematického spracovania hlásení používateľov (rozhlasové a TV stanice, usporiadatelia koncertov a podobne) a aj v oblasti online na základe údajov získaných predovšetkým od streamovacích platforiem.

Honorárne ceny odovzdáva SOZA žijúcim a in memoriam aj nežijúcim autorom od roku 1996 a touto cestou ocenila už viac ako sedemdesiat autorov.

"Pre slovenskú hudobnú kultúru je dôležité uctiť si ľudí, ktorí sa významným spôsobom zaslúžili o jej rozvoj. Preto si v SOZA takmer už 30 rokov dávame záležať, aby sme im počas galavečera vyjadrili patričnú vďaku za ich dlhoročnú prácu," povedal Ľubomír Burgr, predseda Predstavenstva SOZA.