Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Magazín

K. Mikloš avizuje nový album v slovenčine singlom Bratislavské mosty

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Pieseň sprevádza ilustračné video zostavené zo záberov použitých vo videoklipe k singlu Tomorrow, ktorý v roku 1997 vznikal práve v Bratislave a dokresľuje retrospektívny charakter piesne.

Bratislava 3. júna (TASR) - Slovenský spevák a skladateľ Karol Mikloš zverejnil svoj ďalší singel avizujúci nový album v slovenčine, ktorý vydá v septembri. Retrospektívna pieseň s textom Pavla Bartoša (Pavlovitz) sa vracia na bratislavské ulice 90. rokov. TASR o tom informoval vydavateľ Róbert Gregor.

"V priebehu pár hodín vznikla pieseň, ktorú vnímam ako akýsi návrat na bratislavské ulice v časoch vydania piesne Tomorrow," hovorí Mikloš. Spolupráca s Bartošom podľa neho významne ovplyvnila a urýchlila tvorbu nového albumu. "Jeho texty boli pre mňa inšpiráciou a zároveň náučným materiálom o tom, ako sa dá k slovenčine pristupovať, pričom piesne s jeho textami vnímam na albume ako ťažiskové," objasňuje spevák a skladateľ.

Bartoš priznáva, že spoločná tvorba s Miklošom prišla nečakane, ako aj text piesne Bratislavské mosty. "Počas covidu som nepísal skoro vôbec. Keď som začínal prvé verše, v podvedomí som myslel na Ursínyho a Freša, moje najobľúbenejšie postavy našej hudby. Dežova pieseň išla pred pár minútami v rádiu. Pospájalo sa mi to s mojimi bratislavskými zážitkami, kým som tam žil, s Dunajom, s krčmou pred Dežovým panelákom, s Petržalkou. V tejto piesni cítim leto," dodal autor textu, dnes žijúci neďaleko Bardejova.

Nahrávka vznikla v Miklošovom domovskom štúdiu Men at Sound v Trenčíne za zvukárskej asistencie Matúša Homolu. Postarali sa o ňu členovia Karolovej koncertnej kapely - Alexander Salviany (bicie), Roman Hlubina a Andrej Petrovič (elektrické gitary) a Peter Brhlík (basová gitara). Vokály naspievala speváčka Lotta, vlastným menom Dagmar Mišíková, známa aj zo spolupráce so skupinou Fallgrapp. Mastering si vzal na starosť Tomáš Karásek v štúdiu Gargle & Expel v Prahe.

Pieseň sprevádza ilustračné video zostavené zo záberov použitých vo videoklipe k singlu Tomorrow (réžia Braňo Špaček), ktorý v roku 1997 vznikal práve v Bratislave a dokresľuje retrospektívny charakter piesne. Nahrávka Bratislavské mosty je dostupná na všetkých digitálnych platformách. Spolu s prechádzajúcimi singlami Nevieš, čo ti hovorím a Opačným smerom sa objaví na albume Nočné vlaky, ktorý vyjde 13. septembra.