Firmy navrhujú napríklad nové formy prípravy jedla a ich rozvoz zákazníkom.
Autor Tablet.TV
Kalifornia, USA 2. novembra (TABLET.TV) - V nastupujúcej ére robotov viaceré firmy zamerané na automatizačnú technológiu chcú inovovať fungovanie gastronomických služieb a zmeniť spôsob, akým reštaurácie podnikajú. Firmy navrhujú napríklad nové formy prípravy jedla a ich rozvoz zákazníkom.
V meste Mountain View v Kalifornii, vedľa zaniknutého kvetinárstva je pizzéria Zume, ktorá zvonku vyzerá skôr ako startupová firma. Vo vnútri - v kuchyni - však namiesto šéfkuchárov, ktorí miesia a hádžu cesto a šľahajú omáčku, spoločnosť nainštalovala hybridnú pracovnú silu, ktorá dokáže dokončiť až 400 kusov pizze za hodinu. Zume sa snažila dosiahnuť produktívnu rovnováhu medzi svojimi ľudskými a kovovými zamestnancami, aby sa navzájom lepšie podporovali. Pizzeria je inovatívna aj v rozvoze pizze. Dopraví ich k dverám zákazníkom za zlomok času konkurencie. Každé dodávkové vozidlo má vo vnútri 56 miniatúrnych pecí. Pomocou prediktívneho algoritmu založeného na GPS sa každá rúra zapne a vypáli čiastočne pripravenú pizzu štyri minúty predtým, ako vozidlo dorazí na miesto určenia.
Podporovatelia trendu robotizácie poukazujú na jeho výhody siahajúce od úspory nákladov cez predchádzanie ochoreniam z jedla až po zlepšenie bezpečnosti na pracovisku.
Ďalšie technologické firmy podnikajúce v gastronómii vyrábajú napríklad roboty schopné pripraviť celý hamburger, alebo sa špecializujú na automatizované umývanie riadu v komerčných kuchyniach. V nákupnom centre v americkom San Franciscu funguje v kaviarni aj robot barista, ktorý servíruje rôzne druhy kávy.
V meste Mountain View v Kalifornii, vedľa zaniknutého kvetinárstva je pizzéria Zume, ktorá zvonku vyzerá skôr ako startupová firma. Vo vnútri - v kuchyni - však namiesto šéfkuchárov, ktorí miesia a hádžu cesto a šľahajú omáčku, spoločnosť nainštalovala hybridnú pracovnú silu, ktorá dokáže dokončiť až 400 kusov pizze za hodinu. Zume sa snažila dosiahnuť produktívnu rovnováhu medzi svojimi ľudskými a kovovými zamestnancami, aby sa navzájom lepšie podporovali. Pizzeria je inovatívna aj v rozvoze pizze. Dopraví ich k dverám zákazníkom za zlomok času konkurencie. Každé dodávkové vozidlo má vo vnútri 56 miniatúrnych pecí. Pomocou prediktívneho algoritmu založeného na GPS sa každá rúra zapne a vypáli čiastočne pripravenú pizzu štyri minúty predtým, ako vozidlo dorazí na miesto určenia.
Podporovatelia trendu robotizácie poukazujú na jeho výhody siahajúce od úspory nákladov cez predchádzanie ochoreniam z jedla až po zlepšenie bezpečnosti na pracovisku.
Ďalšie technologické firmy podnikajúce v gastronómii vyrábajú napríklad roboty schopné pripraviť celý hamburger, alebo sa špecializujú na automatizované umývanie riadu v komerčných kuchyniach. V nákupnom centre v americkom San Franciscu funguje v kaviarni aj robot barista, ktorý servíruje rôzne druhy kávy.