Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Magazín

KineDok premieta dokumentárne filmy v netradičných priestoroch

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

KineDok odštartuje v stredu 19. júna o 17.30 h projekciou filmu +-90 za účasti režiséra Mareka Kuboša, ktorú organizuje Galéria Ľudovíta Fullu v Galérii Rozeta v Ružomberku.

Bratislava 18. júna (TASR) - KineDok je názov alternatívneho distribučného projektu, ktorý prináša kvalitné autorské filmy do netradičných priestorov. Jubilejný 10. ročník opäť ponúka dokumentárne snímky zo šiestich krajín strednej a východnej Európy - Česka, Slovenska, Rumunska, Maďarska, Chorvátska a Gruzínska. Premietajú sa v kaviarňach, galériách, kultúrnych centrách či rôznych netradičných priestoroch. Projekcie sú často spojené s diskusiami s tvorcami, filmármi či inými hosťami.

"Súčasťou KineDoku sú aj online premietania a diskusie. Od roku 2022 sa KineDok rozšíril aj do škôl a knižníc, kde organizuje projekcie spojené s diskusiami s pedagógmi a pozvanými odborníkmi. Súčasťou školských premietaní je aj práca s metodologickými materiálmi," približuje distribučná spoločnosť Filmtopia, ktorá je koordinátorom medzinárodného projektu.

Dodáva, že filmy, ktoré alternatívna distribučná platforma ponúka, sú svojimi angažovanými a aktuálnymi témami vhodné na rôzne sprievodné podujatia a diskusie. V aktuálnom ročníku projekt prináša 16 celovečerných a päť krátkych filmov. Slovensko zastupuje film Mareka Kuboša +-90 (2022), druhou slovenskou snímkou je dokument o Alexandrovi Dubčekovi Všetci ľudia budú bratia (2023) režiséra Roberta Kirchhoffa.

Špeciálnym hosťom jubilejného KineDoku je Ukrajina, ktorú vo výbere filmov zastupujú Svetloplachosť (2023) slovenských režisérov Ivana Ostrochovského a Pavla Pekarčíka a film Hamletov syndróm (2022, réžia Elwira Niewiera, Piotr Rosołowski), prinášajúci portrét generácie vyrovnávajúcej sa s vojnovou traumou.

Projekt rozšíril ponuku filmov aj o sekciu Heritage - Dedičstvo, kde budú môcť diváci vidieť staršie snímky z vybraných krajín, v tomto ročníku sú v ponuke snímky z Maďarska a Slovenska. Novinkou je tiež sekcia krátkych filmov, kde Slovensko zastupuje film Najkrajší kút v šírom svete (2022) režiséra Roberta Mihályho.

KineDok odštartuje v stredu 19. júna o 17.30 h projekciou filmu +-90 za účasti režiséra Mareka Kuboša, ktorú organizuje Galéria Ľudovíta Fullu v Galérii Rozeta v Ružomberku. Ďalšie informácie nájdu záujemcovia na www.kinedok.net/sk.