Konzervované potraviny sa stali nevyhnutnou súčasťou výbavy kolonizátorov, armády a ľudí na cestách.
Autor TASR
New York/Bratislava 19. januára (TASR) - Pred 190 rokmi, 19. januára 1825, získali Angličania Ezra Daggett a Thomas Kensett v USA patent na konzervovanie potravín v plechovkách. Konzervovaniu lososov, ustríc, mäsa, ovocia a zeleniny do kovových konzerv sa venovali v Amerike od roku 1819. Patent znamenal, že na 14 rokov ochránil ich spôsob konzervovania potravín od neautorizovaného použitia alebo kopírovania.
Po emigrácii do Ameriky začal Thomas Kensett s Ezrom Daggettom experimentovať s novým spôsobom uchovávania potravín - v konzervách. Ich malá továreň v newyorskom prístave produkovala už od roku 1812 potraviny hermeticky uzavreté v sklenených obaloch. Fľaše ako obal sa však ukázali nepraktické, ťažké a rozbitné, a tak ich čoskoro nahradili primerane tenké kovové plechovky, patentované 19. januára 1825.
Konzervované potraviny sa stali nevyhnutnou súčasťou výbavy kolonizátorov, armády a ľudí na cestách. Otváranie konzerv bolo v tom čase tiež dobrodružstvom za použitia kladiva a dláta. Prvý otvárač na konzervy bol patentovaný v roku 1858. Konzervovanie v nádobách sa vo svojich začiatkoch opieralo o experimentovanie. Zistilo sa, že potraviny v konzerve, ktoré sa po naplnení a hermetickom uzavretí niekoľko hodín varili vo vode, nepodliehajú skaze. K vedeckému vysvetleniu, prečo sa tak deje, došlo až po objave baktérií Louisom Pasteurom v polovici 19. storočia.
Podľa historických zdrojov sa konzervami v roku 1820 zásobili aj expedície, ktoré prekonali cestu kanálom spájajúcim východné a západné pobrežie Severnej Ameriky v Severnom ľadovom oceáne. Jedna z konzerv s pečeným teľacím mäsom, ktorá absolvovala cestu dva razy, sa dostala do múzea a otvorili ju až v roku 1938. Po chemickej analýze obsahu staršieho viac ako 100 rokov sa zistilo, že nepodľahol skaze a mačka ho zjedla bez akýchkoľvek následkov.