Najskôr granule obsahovali polovičný podiel mäsa, ktoré však neskôr úplne nahradili rastlinnými zložkami.
Autor TASR
Londýn/Harare 9. apríla (TASR) - Krododíly na jazere Kariba v Zimbabwe dostávajú namiesto mäsa čisto rastlinnú stravu. Chovatelia sú presvedčení, že to zvyšuje kvalitu krokodílej kože, z ktorej sa vyrábajú kabelky a topánky, uviedli noviny Daily Telegraph.
Obávaní predátori sa v prírodných podmienkach živia lovom iných živočíchov. Na farme Nyanyana na brehoch jazera Kariba im však namiesto mäsa začali dávať koncentrát vyrobený z rastlinných bielkovín, minerálov, vitamínov, kukurice a vody.
Vegetariánske krmivo má podľa chovateľov viacero výhod. Okrem nízkej ceny údajne zlepšuje kvalitu krokodílej kože, ktorá sa vyváža do celého sveta. Krokodíly živené rastlinnými granulami sú vraj tiež krotkejšie, než keď ich kŕmili mäsom.
Bezmäsité krmivo začali krokodílom na farme Nyanyana, asi 400 km severozápadne od Harare, dávať v roku 2006 v období, keď Zimbabwe prechádzalo najťažším obdobím ekonomickej krízy. Mäso bolo vtedy drahým a nedostatkovým tovarom.
Najskôr granule obsahovali polovičný podiel mäsa, ktoré však neskôr úplne nahradili rastlinnými zložkami.
"Zlepšuje to kvalitu (kože), pretože teraz meriame všetky živiny, ktoré by krokodíly len z mäsa nedostal," vysvetlil jeden z manažérov spoločnosti Padenga Holdings, ktorá je vlastníkom farmy Nyanyana.
Firma vlani predala do Európy okolo 42.000 krokodílích koží v priemernej cene 400 eur za kus.
Obávaní predátori sa v prírodných podmienkach živia lovom iných živočíchov. Na farme Nyanyana na brehoch jazera Kariba im však namiesto mäsa začali dávať koncentrát vyrobený z rastlinných bielkovín, minerálov, vitamínov, kukurice a vody.
Vegetariánske krmivo má podľa chovateľov viacero výhod. Okrem nízkej ceny údajne zlepšuje kvalitu krokodílej kože, ktorá sa vyváža do celého sveta. Krokodíly živené rastlinnými granulami sú vraj tiež krotkejšie, než keď ich kŕmili mäsom.
Bezmäsité krmivo začali krokodílom na farme Nyanyana, asi 400 km severozápadne od Harare, dávať v roku 2006 v období, keď Zimbabwe prechádzalo najťažším obdobím ekonomickej krízy. Mäso bolo vtedy drahým a nedostatkovým tovarom.
Najskôr granule obsahovali polovičný podiel mäsa, ktoré však neskôr úplne nahradili rastlinnými zložkami.
"Zlepšuje to kvalitu (kože), pretože teraz meriame všetky živiny, ktoré by krokodíly len z mäsa nedostal," vysvetlil jeden z manažérov spoločnosti Padenga Holdings, ktorá je vlastníkom farmy Nyanyana.
Firma vlani predala do Európy okolo 42.000 krokodílích koží v priemernej cene 400 eur za kus.