Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 24. november 2024Meniny má Emília
< sekcia Magazín

Kvalitné slovenské vína zaostávajú za toskánskymi v cene

Foto: TASR/Michal Svítok

Jesennú slávnosť vinárov z Nitrianskej vinohradníckej oblasti spestrili vína talianskych vinárov z oblasti Toskánska.

Nitra 9. novembra (TASR) – Zhruba 3000 milovníkov vína sa stretlo v Nitre. Na treťom ročníku Nitrianskeho vínneho festivalu sa počas dvoch dní prezentovalo v deviatich unikátnych pivniciach pod Nitrianskym hradom 35 väčších i menších vinárov. V šiestich okolitých obciach otvorilo dvere svojich prevádzok ďalších 36 vinárstiev. Svoju premiéru mala 40 metrov dlhá ručne kopaná pivnica, ktorá bola pod hradom otvorená po prvýkrát.

Jesennú slávnosť vinárov z Nitrianskej vinohradníckej oblasti spestrili vína talianskych vinárov z oblasti Toskánska. Vinári z mikroregiónov Florencia, Siena, Montalchino, Montepulciano, Volterra a San Gimignano priviezli nielen svoje typické vína, ale aj olivové oleje, syry či mäsové výrobky. „Festival bol príležitosťou pre slovenských i talianskych vinárov porovnať svoje vína a vymeniť si skúsenosti,“ skonštatoval hlavný organizátor festivalu, nitriansky chirurg Štefan Kóňa. Podľa jeho slov Talianov prekvapila srdečnosť Slovákov, ocenili kvalitu našich vín i syrov. „Tie najkvalitnejšie toskánske vína boli veľmi dobré, no naše v ničom nezaostávali. Možno v cene, pretože fľaša toskánskeho kvalitného vína vyšla na 30 eur, slovenského na polovicu,“ porovnal Kóňa.

Nitrianski vinári sa prezentovali charakteristickými bielymi vínami, predovšetkým Rizlingom, Chardonnay či Veltlínskym zeleným. K najvyhľadávanejším patrili Rizling rýnsky, Rizling vlašský, Sauvignon, Rulandské šedé, z modrých odrôd Svätovavrinecké, Frankovka a Alibernet. Atraktívne boli aj novošľachtence Nitria či Rudava. K špičkovým vínam patria v súčasnosti podľa slov Kóňu vína z vinárstva Žitavské vinice. „Ťažko povedať, koľko vína sa vypije počas festivalu, vinári to neradi prezrádzajú. No odhadujem, že každý z nich predá minimálne 30 až 35 litrov, a to hovorím o tých menších. U väčších to môže byť pokojne aj dvojnásobok,“ odhadol Kóňa spotrebu vína počas festivalu.