„Na týchto trhoch je dopyt naozaj veľký. Sladké ľadové víno im chutí," konštatoval výrobný riaditeľ Vinárskych závodov v Topoľčiankach.
Autor TASR
Topoľčianky 4. januára (TASR) – Mrazivý koniec predchádzajúceho roka prial vinárom z Topoľčianok. Posledný decembrový deň oberali zamrznuté strapce Frankovky modrej vo vinici v Topoľčiankach a Rizlingu vlašského vo vinohradoch v Jelenci. Z nich vyrobené ľadové víno sa dostane na pulty predajní najskôr o pol roka, teda v júni.
„Zber v tejto sezóne bol atypický, veľmi rýchly. Teploty v decembri sa dlhodobo pohybovali nad nulou, vlna ochladenia a mrazy prišli veľmi rýchlo. Museli sme na zber stiahnuť ľudí z dovoleniek,“ konštatoval výrobný riaditeľ Vinárskych závodov v Topoľčiankach Miloš Ševčík. Len niekoľko hodín trvalo zhruba 50 zberačom obrať pri teplote dosahujúcej mínus 12 stupňov Celzia zamrznuté strapce z plochy 3,5 hektára.
Vo vinici v Topoľčiankach obrali vinári z plochy dva hektáre 12.000 kilogramov strapcov Frankovky modrej s cukornatosťou 32 stupňov normovaného muštomeru. V Jelenci získali z plochy 1,5 hektára do 5000 kilogramov Rizlingu vlašského s cukornatosťou 33 stupňov normovaného muštomeru. Výlisnosť predstavuje zhruba 20 %. Na rozdiel od predchádzajúcej sezóny sa nepodaril zber červeného Neronetu, ktorý mal svoju premiéru v minulom roku. „Zdravotný stav Neronetu nebol ideálny, nebol vhodný na výrobu ľadového vína,“ uviedol Ševčík. Podľa jeho odhadu bude mať ľadové víno z tejto sezóny ovocnejšiu a menej kandizovanú chuť ako minuloročné, ktoré vinári z Topoľčianok zberali až v druhej polovici januára.
Výrobou ľadového vína začali Vinárske závody Topoľčianky v roku 2003 Rizlingom vlašským, o tri roky neskôr k nemu pribudla Frankovka modrá. Okrem slovenského trhu je časť produkcie určená na trhy v Japonsku, Číne, Singapure a Taiwane.
„Na týchto trhoch je dopyt naozaj veľký. Sladké ľadové víno im chutí, nemajú však podmienky na to, aby si ho mohli dopestovať. Preraziť na európskych trhoch je oveľa zložitejšie, ľadové vína vyrábajú v Rakúsku, Nemecku i na Morave,“ povedal Ševčík. Dôležitú úlohu zohráva i pomerne vysoká cena ľadového vína na trhu.
„Zber v tejto sezóne bol atypický, veľmi rýchly. Teploty v decembri sa dlhodobo pohybovali nad nulou, vlna ochladenia a mrazy prišli veľmi rýchlo. Museli sme na zber stiahnuť ľudí z dovoleniek,“ konštatoval výrobný riaditeľ Vinárskych závodov v Topoľčiankach Miloš Ševčík. Len niekoľko hodín trvalo zhruba 50 zberačom obrať pri teplote dosahujúcej mínus 12 stupňov Celzia zamrznuté strapce z plochy 3,5 hektára.
Vo vinici v Topoľčiankach obrali vinári z plochy dva hektáre 12.000 kilogramov strapcov Frankovky modrej s cukornatosťou 32 stupňov normovaného muštomeru. V Jelenci získali z plochy 1,5 hektára do 5000 kilogramov Rizlingu vlašského s cukornatosťou 33 stupňov normovaného muštomeru. Výlisnosť predstavuje zhruba 20 %. Na rozdiel od predchádzajúcej sezóny sa nepodaril zber červeného Neronetu, ktorý mal svoju premiéru v minulom roku. „Zdravotný stav Neronetu nebol ideálny, nebol vhodný na výrobu ľadového vína,“ uviedol Ševčík. Podľa jeho odhadu bude mať ľadové víno z tejto sezóny ovocnejšiu a menej kandizovanú chuť ako minuloročné, ktoré vinári z Topoľčianok zberali až v druhej polovici januára.
Výrobou ľadového vína začali Vinárske závody Topoľčianky v roku 2003 Rizlingom vlašským, o tri roky neskôr k nemu pribudla Frankovka modrá. Okrem slovenského trhu je časť produkcie určená na trhy v Japonsku, Číne, Singapure a Taiwane.
„Na týchto trhoch je dopyt naozaj veľký. Sladké ľadové víno im chutí, nemajú však podmienky na to, aby si ho mohli dopestovať. Preraziť na európskych trhoch je oveľa zložitejšie, ľadové vína vyrábajú v Rakúsku, Nemecku i na Morave,“ povedal Ševčík. Dôležitú úlohu zohráva i pomerne vysoká cena ľadového vína na trhu.