Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 3. október 2024Meniny má Stela
< sekcia Magazín

Lekár v prípade smrti herca Perryho sa priznal k distribúcii ketamínu

Americký herec Matthew Perry. Foto: TASR/AP

Herec Matthew Perry známy najmä úlohou Chandlera Binga v seriáli Priatelia zomrel 28. októbra 2023 vo veku 54 rokov na akútne účinky ketamínu a následného utopenia.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Los Angeles 2. októbra (TASR) - Jeden z kalifornských lekárov, ktorý je medzi piatimi obvinenými osobami v prípade smrti herca Matthewa Perryho, sa v stredu priznal k obvineniu zo sprisahania za účelom nezákonnej distribúcie ketamínu. Hrozí mu až desať rokov väzenia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters a stanice CNN.

Herec Matthew Perry známy najmä úlohou Chandlera Binga v seriáli Priatelia zomrel 28. októbra 2023 vo veku 54 rokov na akútne účinky ketamínu a následného utopenia.

Lekár Mark Chavez je podľa CNN obvinený z toho, že poskytol lekárovi Salvadorovi Plasenciovi ketamín, ktorý bol prostredníctvom falošného lekárskeho predpisu podaný Perrymu. Plasencia tvrdí, že je nevinný, rovnako aj Jasveen Sanghová známa aj ako "ketamínová kráľovná", ktorá bola údajne dodávateľkou drogy.

Perryho osobný asistent Kenneth Iwamasa, ktorý spolupracoval s lekármi a dílerkou, už priznal vinu v súvislosti s obvineniami.

Podľa súdnych dokumentov Plasencia predpisoval Perrymu ketamín, ktorý mu jeho asistent podával.

Prourátor Martin Estrada v auguste uviedol, že obvinení si krátko po Perryho smrti vymenili správy a snažili sa zakryť svoju účasť na dodávaní ketamínu hercovi.

Polícia ešte v máji informovala, že spolupracuje s úradom pre kontrolu liečiv a poštovou inšpekčnou službou na vyšetrovaní, prečo mal Perry v tele také množstvo anestetika.

Ketamín zaznamenal v posledných rokoch obrovský nárast používania ako liek na liečbu depresie, úzkosti a bolesti. Ľudia blízki Perrymu vyšetrovateľom povedali, že podstupoval infúznu liečbu práve touto látkou. Na základe pitvy sa zistilo, že v jeho krvi bola v množstve, ktoré sa používa pri celkovej anestézii počas operácie.

Súdny lekár však uviedol, že Perry dostal v rámci liečby ketamín naposledy približne týždeň a pol pred svojou smrťou a látka sa zvyčajne metabolizuje v priebehu niekoľkých hodín. Preto táto dávka nemohla byť príčinou jeho smrti.

Perry roky bojoval so závislosťou, ktorá sa začala už počas jeho pôsobenia v seriáli Priatelia, keď sa stal jednou z najväčších televíznych hviezd svojej generácie.