Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 3. júl 2024Meniny má Miloslav
< sekcia Magazín

OPLATÍ SA PREČÍTAŤ: Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Z pera Michaely Zakuťanskej je príbehu dvoch východniarok Kavej s podtitulom Zo západu na východ. Klára a Veronika sa z východu presťahovali na západ, aby si splnili životné sny.

Bratislava 24. júna (TASR) - Novinky z oblasti príbehu dvoch priateliek, súčasnej romance, knihy poviedok či historického románu rozšírili ponuku na pultoch slovenských knižných obchodov.

Z pera Michaely Zakuťanskej je príbehu dvoch východniarok Kavej s podtitulom Zo západu na východ. Klára a Veronika sa z východu presťahovali na západ, aby si splnili životné sny. Po rokoch však nastal čas, aby sa vydali na cestu domov. Klára sa dozvedá, že jej zomrela babka, Veronika zas plánuje v jednu sobotu absolvovať tri svadby kamarátok z detstva. Dievčatá počas svojho návratu zažívajú množstvo zábavných a bizarných situácií, ktoré zvládajú s východniarskym temperamentom, nadhľadom a láskavým humorom. Podľa knihy bol nakrútený aj film, ktorý prichádza do kín.

Julie Soto je autorkou súčasnej romance Nezabudni na mňa. Popisuje v nej vzťah dvoch bývalých partnerov Amy a Elliota, ktorí sa po rozchode nevedia vystáť. Paradoxne ich spojí celebritná svadba, na ktorej budú obaja pracovať. Ama a Elliot môžu prísť o viac než len o dobré meno a živobytie. Mohli by opäť prepadnúť citom a vstúpiť do tej istej rieky. A to ani jeden z nich nechce.

Novinka s názvom Pán Hronu prináša 16 nájdených a doteraz neuverejnených poviedok Petra Pišťanka. Zachytáva jeho život v rokoch 1979 až 1982, jeho cestu k písaniu, životné peripetie po vyhodení z gymnázia, odchod na vojenčinu a návrat z nej. Všetko je vyrozprávané podľa jeho listov z vojenčiny, fotografií a s doplňujúcimi textami Dušana Taragela.

Kerri Maher je autorkou historického románu Kníhkupkyňa z Paríža. V roku 1919 si mladá Američanka Sylvia Beachová otvorí na tichej ulici v Paríži kníhkupectvo Shakespeare & Company, ktoré navždy zmení smerovanie svetovej literatúry. Nájdu tam druhý domov mnohí významní spisovatelia zo stratenej generácie, ako napríklad Ernest Hemingway či Gertrude Steinová, vznikajú tu dôležité literárne spojenectvá. Celý svet začína sužovať hospodárska kríza a mnoho Američanov sa rozhodne opustiť Paríž a vrátiť sa domov. Sylviu zasiahnu osobné i finančné problémy, jej priateľstvá sú podrobené tvrdej skúške. Hoci odjakživa verila v tvorivú silu kníh a literatúry, teraz začína pochybovať, či kníhkupectvo bolo jej najšťastnejším životným krokom.