Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Magazín

Lucron podporí bezplatný plavecký výcvik pre 1 560 detí v Petržalke

Foto: Lucron

Petržalka pripravila pre deti zo základných škôl v novom školskom roku veľkú novinku – bezplatné plavecké kurzy.

Bratislava 13. septembra (OTS) - Vďaka spolupráci mestskej časti Petržalka s občianskym združením SportInstitute a finančnej podpore zo strany spoločnosti Lucron získa 1 560 petržalských detí prístup k základnému plaveckému výcviku bez akýchkoľvek nákladov v rámci hodín telesnej výchovy. Základy plávania sú dôležité nielen kvôli bezpečnému pohybu detí vo vode, ale aj pre zabezpečenie ich zdravého fyzického, psychického a emocionálneho rozvoja a duševnej pohody.

„Naším cieľom je zabezpečiť, aby všetky deti z tretieho a štvrtého ročníka verejných základných škôl v Petržalke mali možnosť naučiť sa základy plávania a zlepšiť svoje plavecké schopnosti. Vďaka tomuto projektu a podpore zo strany spoločnosti Lucron dostane každé petržalské dieťa bez rozdielu kvalitný plavecký výcvik,“ uviedla Iveta Jančoková, prvá zástupkyňa starostu Petržalky Jána Hrčku.

Občianske združenie SportInstitute, ktoré je riadnym členom Slovenskej plaveckej federácie, využíva vlastný metodický systém plaveckého výcviku schválený Fakultou telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave, čo garantuje vysokú úroveň tréningového procesu. Projekt pod záštitou a v zmysle memoranda o spolupráci so Slovenským olympijským a športovým výborom poskytuje základné a zdokonaľovacie plavecké výcviky pre žiakov na I. stupni základných škôl v rámci hodín telesnej výchovy. Kurzy sú určené pre deti vo veku od 7 do 12 rokov zo všetkých mestských častí hlavného mesta. Doteraz sa vďaka nim naučilo alebo zdokonalilo v plávaní už viac ako 12 000 žiakov bratislavských základných škôl a teraz túto možnosť dostanú aj deti z Petržalky.

„V SportInstitute veríme, že pravidelný pohyb robí ľudí zdravšími a lepšími. Preto sme založili iniciatívu Budúci víťazi, v ktorej sa snažíme prostredníctvom bezplatných hodín plávania vypestovať v deťoch disciplínu, vytrvalosť, zápal, schopnosť oceňovať výnimočné momenty a spolupracovať,“ povedal predseda občianskeho združenia Ivan Krištof.



Deti absolvujú základný plavecký kurz v počte päť hodín, na konci ktorého získajú osvedčenie o absolvovaní plaveckého kurzu so svojim menom, tzv. mokré vysvedčenie. „Naši certifikovaní tréneri sa postarajú o to, aby deti počas 5 hodín nadobudli potrebné plavecké zručnosti a zároveň sa cítili vo vode bezpečnejšie. Tento výcvik slúži ako efektívna prevencia pred utopením a nebezpečnými situáciami, či už na kúpaliskách alebo v otvorenej vode,“ hovorí výkonný riaditeľa Rastislav Bielik z občianskeho združenia SportInstitute.

Projekt bezplatného plávania by nebolo možné realizovať bez finančnej podpory partnera, spoločnosti Lucron, ktorá v Petržalke realizuje projekt Nesto. „V rámci Nesta sa viacerými aktivitami snažíme o to, aby tu vzniklo prostredie s kvalitnou vybavenosťou pre šport a aktívne trávenie voľného času. Sme totiž presvedčení, že práve takéto prostredie zvyšuje kvalitu života a motivuje aj obyvateľov k zdravému životnému štýlu. Plávanie považujeme za kľúčovú zručnosť a veríme, že tento program prinesie deťom nielen väčší pocit bezpečia vo vode, ale možno ich privedie k športu ako takému,“ uviedol Slavomír Habánik, development director spoločnosti Lucron.

Do projektu sa zapojili všetky základné školy v Petržalke (s výnimkou Pankúchovej, ktorá má vlastný bazén), čo predstavuje 71 tried s 1 560 žiakmi. Bezplatné plavecké výcviky na Petržalskej plavárni budú súčasťou výchovno-vzdelávacieho procesu škôl v rámci telesnej výchovy. V rozvrhu ich žiaci budú mať od pondelka do piatku, vždy od 09:00 do 13:00, pričom jednotlivé školy budú mať presne určený termín a čas výcviku. Každý žiak absolvuje päť plaveckých lekcií, vždy v trvaní jednej hodiny. Plavecké výcviky potrvajú v aktuálnom školskom roku do 28. marca. Ako prvé začnú plávať deti zo ZŠ Černyševského, a to už od 9. septembra. Postupne kurzy absolvujú deti z 1. stupňa ZŠ Gessayova, ZŠ Turnianska, ZŠ Tupolevova, ZŠ Prokofievova, ZŠ Budatínska a na konci novembra ZŠ Lachova.



O SportInstitute
SportInstitute v tomto projekte využíva vlastnú vypracovanú metodickú a didaktickú koncepciu plaveckých tréningov, ktorá je oficiálne schválená Fakultou telesnej výchovy a športu na Univerzite Komenského v Bratislave. Kurzy vedú certifikovaní tréneri plávania. Činnosť občianskeho združenia je pod záštitou Červeného kríža – Vodnej záchrannej služby, Slovenského olympijského a športového výboru, ktorý je aktívnym partnerom v projektoch pre rozvoj plávania na Slovensku a tiež pod záštitou mestských častí, ktoré sú zriaďovateľmi základných škôl. SportInstitute je tiež riadnym členom Slovenskej plaveckej federácie.

O spoločnosti Lucron
Lucron je významný rezidenčný developer, ktorý stojí za najambicióznejšími stavbami na Slovensku. Je súčasťou medzinárodnej skupiny iko real estate, pôvodom z Luxemburska, ktorá má viac ako 30-ročné skúsenosti v realitnom biznise. Špecializáciou Lucronu sú veľké, primárne rezidenčné developerské projekty a tvorba ucelených urbanistických celkov, s dôrazom na moderný a prívetivý urbanizmus, životné prostredie, moderné technológie a na verejné priestory. K najznámejším projektom patria Vydrica, mestské štvrte Nesto a trnavská Arboria, Urban Residence, Malé Krasňany, Eden Park a taktiež Rakyta – nový projekt v bratislavskej Devínskej Novej Vsi.