Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. november 2024Meniny má Vratko
< sekcia Magazín

VIDEO: Slováci vo Veňarci pripravili 15. ročník Haluškového festivalu

Milovníci halušiek, slovenského národného jedla, sa stretli v sobotu 8. septembra 2018 v severomaďarskej obci Veňarec v Novohradskej župe, kde Združenie novohradských a hevešských Slovákov pripravilo už 15. ročník Haluškového festivalu. Na snímke účastníci festivalu vo Veňarci. Foto: TASR - Ladislav Vallach

Na súťaži vo varení halušiek a strapačiek zo surových zemiakov, sa zúčastnili trojčlenné družstvá z Maďarska i zo Slovenska.

Veňarec 8. septembra (TASR) - Milovníci halušiek, slovenského národného jedla, sa stretli v sobotu v severomaďarskej obci Veňarec v Novohradskej župe, kde Združenie novohradských a hevešských Slovákov pripravilo už 15. ročník Haluškového festivalu.

Na súťaži vo varení halušiek a strapačiek zo surových zemiakov, sa zúčastnili trojčlenné družstvá z Maďarska i zo Slovenska. Súčasťou festivalu bol aj folklórny program, v rámci ktorého vystúpili členovia folklórnych súborov z regiónu.

"Tu je dosť veľa slovenských dedín, kde ešte žijú tradície, kde ešte aj starší ľudia rozprávajú po slovensky, nosia kroj ešte starí ľudia, takže snažíme sa takýmto spôsobom dávať možnosť tým dedinám, aby sa ukázali. Hostia chodia ale aj z Budapešti a z celého Maďarska," povedala pre TASR členka organizačného výboru a učiteľka slovenčiny z Veňarca Ruženka Komjáthiová.

Poznamenala, že organizátori sú prekvapení, koľkým ľuďom chutia halušky. "Minulý rok asi 3000 ľudí bolo, takže na naše pomery je to celkom dobré. Myslím, že aj v tomto roku bude veľa ľudí," dodala s poznámkou, že obec má 1100 obyvateľov, z ktorých väčšina má slovenské korene, prípadne sa hlási k slovenskej národnosti. Do Veňarcu prichádzajú na festival obyvatelia okolitých obcí, ale aj Slováci zo širšieho regiónu Novohradskej i Hevešskej župy.



Do súťaže varenia sa podľa jej slov prihlásilo tento rok 17 skupín, okrem nich varí aj skupina domácich, ktorá halušky ponúka návštevníkom festivalu. Skupiny súťažia v kategóriách: bryndzové halušky, kapustové halušky (vrátane sladkých), tvarohové halušky, a vo voľnej kategórii. Pri poslednej menovanej musí byť zachovaný zemiakový základ halušiek, no zvyšok je ponechaný na fantázii súťažiaceho, a je teda na ňom, s čím halušky skombinuje.

"Ja zvyknem variť väčšinou - tu som sa naučila vo Veňarci a rodina si ich obľúbila - halušky kapustové, najmä deti ich majú radi. Stále viac mám ale rada už aj bryndzové halušky," uzavrela Komjáthiová.

"Bryndzové halušky máme, prišli sme z Guty, a tajný recept je, že strúhame zemiaky, a potom toľko múky dáme do toho, koľko zoberie, aby sme ich mohli potom vytrhávať. Máme dosť silnú bryndzu, a potom položíme aj smotanu na to. Bryndzu máme zo Sedmohradska každý rok. Vlani sme prvú cenu vyhrali. A máme ešte aj bryndzové halušky, do ktorých dáme kôpor," povedala Zuzana Bánová.

"Z mlieka spravíme tvaroh, z kravského mlieka, a potom vytrháme strapačky. Do toho nič nedáme, len zemiaky, troška vody, múky, soľ, a hotovo. Navrch dáme slaninku troška upraženú, aj smotanu," priblížila členka ďalšieho súťažného tímu - Anna Ivanicsová.

Návštevníkom tohto už tradičného podujatia pripravili organizátori aj súťaž v jedení halušiek, prehliadku ľudových krojov prítomných obcí, jarmok s ľudovoumeleckými výrobkami, domáce pochúťky či kreatívnu dielňu umeleckých remesiel.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach