Mege-Mouries si svoj vynález dal patentovať aj v USA a Veľkej Británii. V roku 1874 predal svoj patent americkej firme United States Dairy Company, ktorá výrobu zdokonalila.
Autor TASR
Paríž/Bratislava 15. júla (TASR) - Parížan Hippolyte Mege-Mouries získal pred 145 rokmi patent na margarín.
Umelé maslo sa od 15. júla 1869 stalo dlhodobo skladovateľným tukom pre vojsko, námorníkov a chudobné vrstvy obyvateľstva.
Umelé maslo, ako sa margarín tiež nazýval, bol výsledkom dômyselných chemických postupov, ktoré vykonal vynálezca Mege-Mouries na žiadosť vlády Napoleona III.
Vo Francúzsku sa v tom čase prejavil nedostatok masla, ktorého cena veľmi vzrástla. Ďalšou požiadavkou bolo vyrobiť dobre skladovateľný tuk pre stravovanie vojska.
Hippolyte Mege-Mouries použil pri výrobe margarínu vnútorný loj hovädzieho dobytka. Rozmliaždený tuk zahrieval pri teplote 40-50 stupňov Celzia, zmiešaval s výťažkom zo žalúdkov oviec, miesil so soľou, vodou a farbivami. Zložky masy sa ďalej oddeľovali zahrievaním a lisovaním.
Výsledkom zložitého postupu bola svetložltá hmota príjemnej chuti, rozplývajúca sa v ústach podobne ako maslo. Dostala názov oleomargarín. Tento sa spracovaním so smotanou zmenil na margarín – umelé maslo.
Mege-Mouries si svoj vynález dal patentovať aj v USA a Veľkej Británii. V roku 1874 predal svoj patent americkej firme United States Dairy Company, ktorá výrobu zdokonalila.
Na program sa v súvislosti s náhradou masla dostala aj otázka zdravotná. Ukázalo sa, že používanie margarínu z čerstvého tuku škodlivé nie je. Zdravie ľudí by však mohla ohroziť jeho výroba zo starého tuku, alebo z tuku chorých zvierat. Špeciálna komisia v USA zistila, že na výrobu margarínu sa používal aj takýto tuk a preto bola jeho výroba takmer zakázaná.
Rakúsko-Uhorsko 16. januára 1896 prijalo zákon, podľa ktorého výrobu margarínu (aj ostatných potravín) mal sledovať špeciálny dozor.
Umelé maslo sa od 15. júla 1869 stalo dlhodobo skladovateľným tukom pre vojsko, námorníkov a chudobné vrstvy obyvateľstva.
Umelé maslo, ako sa margarín tiež nazýval, bol výsledkom dômyselných chemických postupov, ktoré vykonal vynálezca Mege-Mouries na žiadosť vlády Napoleona III.
Vo Francúzsku sa v tom čase prejavil nedostatok masla, ktorého cena veľmi vzrástla. Ďalšou požiadavkou bolo vyrobiť dobre skladovateľný tuk pre stravovanie vojska.
Hippolyte Mege-Mouries použil pri výrobe margarínu vnútorný loj hovädzieho dobytka. Rozmliaždený tuk zahrieval pri teplote 40-50 stupňov Celzia, zmiešaval s výťažkom zo žalúdkov oviec, miesil so soľou, vodou a farbivami. Zložky masy sa ďalej oddeľovali zahrievaním a lisovaním.
Výsledkom zložitého postupu bola svetložltá hmota príjemnej chuti, rozplývajúca sa v ústach podobne ako maslo. Dostala názov oleomargarín. Tento sa spracovaním so smotanou zmenil na margarín – umelé maslo.
Mege-Mouries si svoj vynález dal patentovať aj v USA a Veľkej Británii. V roku 1874 predal svoj patent americkej firme United States Dairy Company, ktorá výrobu zdokonalila.
Na program sa v súvislosti s náhradou masla dostala aj otázka zdravotná. Ukázalo sa, že používanie margarínu z čerstvého tuku škodlivé nie je. Zdravie ľudí by však mohla ohroziť jeho výroba zo starého tuku, alebo z tuku chorých zvierat. Špeciálna komisia v USA zistila, že na výrobu margarínu sa používal aj takýto tuk a preto bola jeho výroba takmer zakázaná.
Rakúsko-Uhorsko 16. januára 1896 prijalo zákon, podľa ktorého výrobu margarínu (aj ostatných potravín) mal sledovať špeciálny dozor.