Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 14. október 2024Meniny má Boris
< sekcia Magazín

Mladý Slovák podporuje slovenské školy tisíckami eur

Foto: WocaBee

Už šiesty rok organizuje medzinárodnú súťaž v učení jazykov.

Bratislava, 10. októbra (OTS) – Na slovenských školách sa 22. októbra 2024 začne už 6. ročník medzinárodnej súťaže Jazykový WocaBee šampionát, organizovanej pod záštitou ministerstva školstva. Stojí za ňou mladý softvérový inžinier Michal Ošvát, autor aplikácie WocaBee na inovatívnu výučbu cudzích jazykov pre školy. Prostredníctvom súťaže poskytuje školám aj priamu finančnú pomoc z vlastných zdrojov. Tento rok dosiahne celková výška tejto podpory 17 tisíc eur. Súťaž je prostredníctvom medzinárodného finále prepojená so šampionátmi v ďalších 7 európskych krajinách. Tohtoročnú účasť očakáva Michal Ošvát na úrovni 130 tisíc žiakov.

Chcel sa učiť jazyky efektívne

Aplikáciu WocaBee využívajú slovenské školy od roku 2018, doteraz ju vyskúšalo viac ako 400 tisíc žiakov a učiteľov. Učenie s aplikáciou zlepšuje jazykové vedomosti na školách, čo potvrdzuje až 98 % oslovených pedagógov v internom prieskume spoločnosti.

„Pred pár rokmi som chcel ísť pracovať do zahraničia a v rámci aktívneho štúdia nemčiny som vytvoril jednoduchú aplikáciu. Neskôr som ju v spolupráci s pedagógmi prispôsobil školám a ďalej vylepšoval. Dnes už pomáha tisíckam žiakov nielen na Slovensku s učením slovíčok aj výslovnosti,“ hovorí o začiatkoch WocaBee Michal Ošvát.

Moderné technológie si našli cestu k učiteľom najmä v období dištančnej výučby, kedy autor WocaBee poskytol školám bezplatné licencie v hodnote 600 tisíc EUR. WocaBee sa v roku 2020 dokonca zaradilo medzi najpoužívanejšie výrazy na slovenskom internete.

Súťaž motivuje učiť sa

Už rok po uvedení WocaBee prišiel Michal Ošvát s myšlienkou prepojiť školy v inovatívnej online súťaži. Jazykový WocaBee šampionát postavil na myšlienke usilovnosti v učení sa nových slovíčok.
Tú aplikácia vyhodnocuje automaticky prostredníctvom bodov (WocaPoints) získaných za precvičovanie slovíčok. Od okresného kola až po celoštátne víťazia triedy, ktoré získajú najvyšší priemerný počet WocaPoints na jedného žiaka. V šampionáte vďaka tomu trieda súťaží ako tím a v jazykoch sa zlepšujú všetci žiaci.

„Kým do prvého ročníka súťaže sa zapojilo 8000 žiakov, minulý školský rok ich bolo už viac ako 100 tisíc. Tento rok očakávam účasť až 130 tisíc žiakov a veľmi ma teší, že aj takto môžem podporiť modernú jazykovú výučbu na školách,“ hovorí M. Ošvát.



Finančnú podporu školy vítajú

Myšlienku modernizácie výučby prostredníctvom šampionátu rozšíril Michal Ošvát aj o priamu podporu škôl. V súťaži môžu školy získať nielen vecné ceny, ale aj finančný príspevok.

V školskom roku 2022/23 poskytol podporu v hodnote 2000 EUR, v ďalšom roku to bola suma 6000 EUR. V aktuálnom ročníku poskytne Michal Ošvát školám príspevky v celkovej hodnote 9000 EUR. Suma je kombináciou finančných darov a bezplatných licencií WocaBee.

„Situáciu na školách, vrátane tej finančnej vďaka dennému kontaktu s učiteľmi dobre poznám. Moderná výučba je pre školy dôležitou témou a finančné príspevky ako aj bezplatné licencie WocaBee preto mimoriadne oceňujú,“ dodáva M. Ošvát.

Bezplatná registrácia do 21. októbra

Do súťaže Jazykový WocaBee šampionát môžu učitelia prihlásiť svoje triedy do 21. októbra 2024. Stačí na stránke www.wocabee.app objednať bezplatnú mesačnú verziu aplikácie WocaBee a následne splniť jednoduché podmienky. Jazykový WocaBee šampionát sa od roku 2021 koná pod záštitou Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR.