Múzejníci z Trebišova predviedli žatvu starým autentickým spôsobom.
Autor TASR
Trebišov 24. júla (TASR) - Kosenie pšenice ručnou kosou a jej následné viazanie do snopov po vzore našich predkov už nepatrí k typickým obrázkom žatiev v súčasnosti. Nehovoriac o tom, ak ho vykonávajú pracovníci múzea.
Na kosení obilia starým autentickým spôsobom sa v týchto dňoch podieľali medzi obcami Vojčice a Horovce pracovníci trebišovského múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína. Na poli sa neocitli náhodou.
"Naši múzejníci sa takýmto netradičným spôsobom pripravujú na veľmi tradičné podujatie s názvom Chlebom a vínom, ktoré sa 29. augusta tohto roka uskutoční v Trebišove ako top podujatie Košického samosprávneho kraja v rámci programu Terra Incognita," informovala riaditeľka trebišovského múzea Beáta Kereštanová.
Práca na poli teda súvisela s prípravou rekvizít pre dožinkový festival plný tradícií, histórie či kulinárskych špecialít, ktorý sa uskutoční na sklonku tohto leta v areáli trebišovského kaštieľa.
"Návštevníci podujatia si vyskúšajú mletie zrna na starých žarnovoch. V tomto roku pre nich pripravíme aj pec, v ktorej si budú môcť vlastnoručne upiecť bochník čerstvého voňavého chleba," ozrejmila Kereštanová.
Organizátori festivalu pripravujú aj výstavu starých strojov a tradičného poľnohospodárskeho náradia, bez ktorých sa v minulosti nezaobišla žiadna žatva. Pôjde napríklad o cepy, ručné mláťačky či predchodcov dnešných kombajnov - mláťačky poháňané stabilnými motormi.
Na kosení obilia starým autentickým spôsobom sa v týchto dňoch podieľali medzi obcami Vojčice a Horovce pracovníci trebišovského múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína. Na poli sa neocitli náhodou.
"Naši múzejníci sa takýmto netradičným spôsobom pripravujú na veľmi tradičné podujatie s názvom Chlebom a vínom, ktoré sa 29. augusta tohto roka uskutoční v Trebišove ako top podujatie Košického samosprávneho kraja v rámci programu Terra Incognita," informovala riaditeľka trebišovského múzea Beáta Kereštanová.
Práca na poli teda súvisela s prípravou rekvizít pre dožinkový festival plný tradícií, histórie či kulinárskych špecialít, ktorý sa uskutoční na sklonku tohto leta v areáli trebišovského kaštieľa.
"Návštevníci podujatia si vyskúšajú mletie zrna na starých žarnovoch. V tomto roku pre nich pripravíme aj pec, v ktorej si budú môcť vlastnoručne upiecť bochník čerstvého voňavého chleba," ozrejmila Kereštanová.
Organizátori festivalu pripravujú aj výstavu starých strojov a tradičného poľnohospodárskeho náradia, bez ktorých sa v minulosti nezaobišla žiadna žatva. Pôjde napríklad o cepy, ručné mláťačky či predchodcov dnešných kombajnov - mláťačky poháňané stabilnými motormi.