Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. marec 2025Meniny má Angela , Angelika
< sekcia Magazín

Na hubársku výstavu v Malinovej priniesli hubári 112 druhov húb

Na snímke žena ukazuje hríb smrekový, ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

V porovnaní s minulým rokom teraz hubári, napriek pomerne suchému počasiu, priniesli o tretinu druhov húb viac.

Malinová 5. októbra (TASR) – Dovedna 112 druhov húb priniesli hubári na 3. ročník regionálnej hubárskej výstavy, ktorú v závere minulého týždňa zorganizovali v podhorskej dedinke Malinová v okrese Prievidza. Organizátori zároveň vyzvali hubárov, aby popri zbieraní húb z lesa odniesli aj odpadky, ktoré tam neporiadni ľudia odhodili. Naplnili nimi tri vrecia.

"V porovnaní s minulým rokom nám teraz hubári, napriek pomerne suchému počasiu, priniesli o tretinu druhov húb viac. Nie všetky sa nám však podarilo spoľahlivo určiť, pretože vo väčšine prípadov by sme na to museli použiť mikroskop. Pohľadom sa dá určiť pomerne málo druhov," uviedol amatérsky mykológ a jeden z organizátorov výstavy Jozef Vaš.

Potešiteľné bolo, že sa do zberu húb, ale aj odpadkov zapojili aj deti. Celé rodiny sa do hory vybrali aj niekoľkokrát. A tak sa im podarilo priniesť nielen krásne plodnice najznámejších jedlých húb, ale aj nejedlé a jedovaté. Nechýbala smrteľne jedovatá muchotrávka zelená. Návštevníci si ju mohli dobre poprezerať vo všetkých fázach vývoja, aby si dobre zapamätali jej hlavné znaky, podľa ktorých ju môžu spoznať a nechať v hore.

"Naše výstavy majú naozaj výchovný charakter. Odvtedy, čo ich organizujeme, sa mnohí Malinovčania aj ľudia z okolitých dedín naučili zbierať a rozoznávať jedlé druhy od nejedlých a jedovatých. Mnohí už vyskúšali aj chutné druhy, ktoré dovtedy vôbec nezbierali, ako sú napríklad plávky, muchotrávky červenkasté, koralovce bukové, lieviky trúbkovité a ďalšie," poznamenal Vaš.

Na záver starostka obce Mária Luprichová odovzdala vecné ceny mladým i dospelým hubárom. Časť prinesených húb organizátori spracovali na hubové jedlá. Početní návštevníci, bolo ich viac než 250, mohli ochutnať hubovú praženicu, fašírky i melencovú polievku.