Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Magazín

Nikolaj Nikitin pripravil sólový album Normal

Na archívnej snímke hudobný skladateľ Nikolaj Nikitin. Foto: TASR - Dano Veselský

Hudobník dal dohromady medzinárodnú zostavu pod názvom Nikolaj Nikitin Ensemble.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Po desaťročnom období spoluprác s rôznymi komornými aj väčšími zostavami prichádza Nikolaj Nikitin so sólovou platňou Normal. Na štvrtom albume si autor všetko rozvrhol sám - komponovanie, aranžovanie aj zvukový dizajn. Informácie TASR poskytla agentúra Music Press Production.

Hudobník dal dohromady medzinárodnú zostavu pod názvom Nikolaj Nikitin Ensemble. V zostave je trojica srbských hudobníkov Snežana Jović-Werner (akordeón), Nenad Vasilić (kontrabas), Dušan Novakov (bicie nástroje, perkusie), brazílsky bubeník Matheus Jardim, Ľubomír Gašpar (cimbal), Júlia Kozáková a Samuel Hošek (vokalisti).

Na albume nechýbajú ani blízki spolupracovníci Eugen Vizváry (Rhodes piano, syntetizátory), Ľuboš Šrámek (Rhodes piano) a Juraj Griglák (basgitara), producent Jonatan Pastirčák prispel elektronikou do troch skladieb.

Nikolaja Nikitina má naša hudobná scéna zafixovaného hlavne ako saxofonistu. Na štvrtom štúdiovom albume Normal sa vrátil ku klarinetu a basovému klarinetu.

"Príbeh od nenormálneho k výnimočnému - Normal, je súčasťou môjho umeleckého vyjadrenia toho, čo som prežil za posledné tri roky. Môže to byť spôsob provokácie poslucháčov, alebo môže nastoliť ďalšie otázky ohľadom toho, čo je normálne v živote, v hudbe alebo celkovo v umení. Normal je koncepciou tohto albumu. Snažil som sa na ňom preskúmať, čo je normálne v rôznych aspektoch života a hudby a ako sa môžu tieto dva aspekty odlišovať od konvencií. Nakoniec je to o vzťahu umeleckého života a normálnosti, o hľadaní vlastného miesta vo svete," hovorí Nikitin.