Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 1. júl 2024Meniny má Diana
< sekcia Magazín

O. Stone: Slovensko je prístupom k jadru vzorom pre iné krajiny

Na snímke zľava moderátorka Vera Wisterová, americký režisér Oliver Stone, výkonný riaditeľ spoločnosti Newcleo, ktorá vyvíja nukleárne reaktory 4. generácie chladené olovom Stefano Buono a štátny tajomník ministerstva hospodárstva SR Kamil Šaško počas diskusie pri príležitosti predstavenia svojho nového dokumentárneho filmu Nuclear Now 28. júna 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Premietanie dokumentu Nuclear Now za účasti viac ako 80 hostí otvoril podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Peter Žiga.

Bratislava 28. júna (TASR) - Americký filmový režisér Oliver Stone sa v piatok na Bratislavskom hrade zúčastnil slovenskej premiéry svojho dokumentárneho filmu Nuclear Now. Neformálna návšteva oceňovaného filmára zahŕňala aj stretnutia so slovenskou jadrovou odbornou komunitou, s predstaviteľmi vlády, parlamentu a ďalšími hosťami. TASR o tom informoval PR manažér Richard Menczer.

Priblížil, že premietanie dokumentu Nuclear Now za účasti viac ako 80 hostí otvoril podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Peter Žiga. Po projekcii filmu prebehla diskusia režiséra Olivera Stonea so Stefanom Buonom, jadrovým fyzikom a generálnym riaditeľom spoločnosti newcleo, ktorá vyvíja pokročilé rýchle jadrové reaktory IV. generácie chladené olovom.

Na snímke zľava americký režisér Oliver Stone a výkonný riaditeľ spoločnosti Newcleo, ktorá vyvíja nukleárne reaktory 4. generácie chladené olovom Stefano Buono počas diskusie pri príležitosti predstavenia svojho nového dokumentárneho filmu Nuclear Now 28. júna 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Buono poznamenal, že už dlhší čas má možnosť pozorovať vývoj na Slovensku v oblasti jadra a diskutovať s odborníkmi z tejto komunity. "Som nadšený z toho, akú má jadrová energetika na Slovensku podporu na úrovni štátnej energetickej politiky aj verejnosti a aké skúsenosti má odborná komunita v tejto oblasti," dodal.

"Slovensko môže byť záujmom o jadrovú energetiku a širokou podporou verejnosti príkladom pre iné krajiny," povedal pri slovenskej premiére svojho dokumentu Stone. "Využívaním bezemisnej jadrovej energie je Slovensko vzorom v prístupe, ktorý môže pomôcť zachrániť našu planétu," podotkol režisér filmu, v ktorom Stone poukazuje na silu a budúcnosti jadrovej energie.