Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Magazín

OPLATÍ SA PREČÍTAŤ: Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Thomas Geve je autorom skutočného príbehu O chlapcovi, ktorý nakreslil Auschwitz. Iba trinásťročného Thomasa v júni 1943 oddelili od matky a deportovali do tábora Auschwitz-Birkenau.

Bratislava 9. septembra (TASR) - Novinky z oblasti skutočných príbehov, fantasy, románu o vládcoch latinskoamerických krajín, či knižky o dinosauroch pre malých čitateľov rozšírili ponuku na pultoch slovenských knižných obchodov.

Thomas Geve je autorom skutočného príbehu O chlapcovi, ktorý nakreslil Auschwitz. Iba trinásťročného Thomasa v júni 1943 oddelili od matky a deportovali do tábora Auschwitz-Birkenau. Tam začal jeho príbeh plný bolesti a krutosti, príbeh o chlapcovi, ktorý sa však nikdy nevzdal vôle žiť. Po dvadsiatich dvoch drsných mesiacoch a troch koncentračných táboroch akoby zázrakom prežil. Aj preto sa po oslobodení rozhodol vytvoriť kresby, ktoré zachytávajú bolestne známe scény, každodenné udalosti zo života v táboroch, ale aj prejavy ľudskosti a priateľstva.

Rodák z jamajského Kingstonu Marlon James je autorom ságy spájajúcej prvky africkej mytológie a fantastiky Mesačná čarodejnica, Pavúčí kráľ. Sogolon, známa i ako Mesačná čarodejnica a Zakázaná ľalia vyrastá na starom termitisku v područí troch krutých bratov a neskôr sa ocitne v spore s neľútostným kráľovským kancelárom. Život ju však naučil, že nikdy nesmie skloniť hlavu pred žiadnym mužom. Príbeh sa nesie v rytme africkej džungle.

Nositeľ Nobelovej ceny Gabriel García Márquez je autorom románu Patriarchova jeseň. Od jeho prvého vydania uplynulo bezmála polstoročie. Gustavo Rojas Pinilla, Juan Vicente Gómez, Marcos Pérez Jiménez - všetci títo latinskoamerickí autokrati sú hlavným hrdinom Patriarchovej jesene - a zároveň ním nie je nikto z nich. Postavu 'generála vesmíru' autor vytvoril tak, že sa na desať rokov ponoril do štúdia histórie Latinskej Ameriky, predovšetkým jej diktátorov. Potom sa prinútil zabudnúť na všetko, čo sa dozvedel a začal tvoriť celkom nový príbeh, úplne vymyslený a zároveň skrz na skrz pravdivý.

Raimund Frey je autorom knižky pre malých čitateľov Dinosaury. Ponúkne v nej prostredníctvom ilustrácií 15 dinosaurov. Nijaký človek sa nikdy nestretol zoči voči so skutočným dinosaurom, lebo tieto fascinujúce tvory obývali našu planétu dávno pred ľuďmi. Dinosaury mali rôzne tvary tela a veľkosti. Niektoré boli také malé, že sa v knihe dajú ukázať v životnej veľkosti. Väčšina z nich však bola pre stránky knihy priveľká, preto skutočným rozmerom zodpovedá iba zobrazenie určitej časti ich tela, celé zviera je zobrazené na nasledujúcej strane.