Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Magazín

Pre niekoho euro, pre iného plný tanier. Pomôžte svojím nákupom aj vy

Zbierka Pomáhame potravinami začne už čoskoro, nepremeškajte ju Foto: Kaufland

Mohli by ste si dovoliť kúpiť balík múky, ryže alebo cestovín navyše? Či vymeniť 1 euro za symbolický odznak? Zapojte sa do zbierky Pomáhame potravinami a podporte tých, ktorí to naozaj potrebujú.

Bratislava 2. októbra (OTS) - Charitatívna zbierka, ktorú v spolupráci so Slovenským Červeným krížom organizuje Kaufland vo všetkých predajniach, začína už čoskoro. Radi by ste pomohli aj vy? Výborne! Môžete to urobiť hneď dvomi spôsobmi. Vyberte sa kedykoľvek od štvrtka 10. októbra do stredy 23. októbra 2024 do najbližšej Kaufland predajne, nakúpte trvanlivé potraviny vhodné na darovanie a vložte ich do špeciálne označeného koša za pokladničnou zónou. Alebo jednoducho vymeňte 1 euro za bielo-červený odznak a podporte zbierku finančne. Odznaky nájdete pri samoobslužných aj klasických pokladniciach.

Za 1 euro kúpite odznak, ktorý pomôže ľuďom v núdzi

Je len na vás, či si kúpite jeden alebo hneď niekoľko, každá pomoc sa počíta. Takto vyzbierané financie použije Slovenský Červený kríž na ďalšiu potravinovú pomoc, darované potraviny zase poputujú priamo k ľuďom ohrozených chudobou.

Aké potraviny darovať?

Rozhodne trvanlivé. Cestoviny, oleje, čaje, ryža, strukoviny, múka, krupica, cukor, konzervy, sušienky, bujóny alebo pudingy, ktoré uznáte za vhodné darovať ľuďom v núdzi, po zaplatení jednoducho nechajte v obchode. Slovenský Červený kríž z nich neskôr pripraví balíčky plné pomoci. „Pre nás je odovzdávanie potravín konkrétnym príjemcom veľmi emočná záležitosť. Často poznáme ich príbehy a odovzdávaním potravín tak poskytujeme aj psychickú podporu. A darí sa nám to aj vďaka Kauflandu,“ hovorí Emília Lopušníková, riaditeľka Územného spolku SČK v Banskej Štiavnici.

Slovenský Červený kríž vďaka zbierke rozdá tisíce potravín tým, ktorí to najviac potrebujú

Podľa slov riaditeľky, ich klienti s potravinovými balíčkami počítajú už mesiace dopredu, často si vďaka nim dokážu pripraviť aj pohostenie na vianočné sviatky. „Veľmi ma potešia potraviny, ktoré použijem na pečenie koláčov. Navyše, nemusím ísť do obchodu, lebo nám balíček privezú,“ vysvetľuje invalidná dôchodkyňa, dlhoročná príjemkyňa balíčku pomoci z potravinovej zbierky. Rovnako vďačná je aj jej 70-ročná mama, starobná dôchodkyňa s veľmi nízkym príjmom. „Je to pre nás veľká pomoc, nemusíme nakupovať potraviny a ušetrené financie použijeme na dôležité platby. Keď nám príde „krabica“, je to vždy príjemné prekvapenie. Jej obsah míňame priebežne, niekedy uvaríme kompletný obed, inokedy potraviny doplníme vlastným nákupom, podľa toho, čo najviac potrebujeme.“

Viac ako 900 000 Slovákov ohrozuje chudoba alebo sociálne vylúčenie

Je to neuveriteľné, no v 21. storočí, keď ľudia plánujú dovolenky do vesmíru, veľká časť populácie nemá dostatok finančných prostriedkov na poriadne jedlo. Podľa štúdie Eurostatu z roku 2023 sa tento problém týka takmer každého desiateho Európana a najhoršie je na tom práve Slovensko. Minulý rok sme mali najvyšší podiel obyvateľov, ktorým na tanieri každý druhý deň chýbali ryby, mäso či vegetariánske alternatívy. Predbehli sme dokonca aj Bulharsko.

Trvanlivé potraviny po zaplatení vložte do označeného koša v Kauflande

Medzi najzraniteľnejšie skupiny patria mnohopočetné rodiny s deťmi, sociálne slabší občania a seniori, ale tiež neúplné rodiny, ktorým chýba jeden rodič. Práve k nim každý rok putuje netrpezlivo očakávaná potravinová pomoc.

„Aj tento rok sme našu charitatívnu zbierku Pomáhame potravinami predĺžili na dva týždne, aby naši zákazníci mali viac času na svoje nákupy plné pomoci. Sme veľmi radi, že sa osvedčili aj symbolické odznaky za jedno euro. Slovenský Červený kríž vďaka vyzbieranej sume dokáže potrebnú pomoc adresovať ešte viac cielenejšie a zmysluplnejšie,“ vysvetľuje hovorkyňa Kaufland Slovenská republika, Lucia Vargová. Reťazec aj tento rok prispeje potravinami navyše, a to v hodnote viac ako 34 000 eur, aby sa na Slovensku uvarilo čo najviac teplých obedov alebo večerí aj tých v domácnostiach, kde to nie je každý deň samozrejmosťou.

Zapojte sa do potravinovej zbierky, oplatí sa to

Robiť dobré skutky sa vždy oplatí, prospieva to nášmu fyzickému i psychickému zdraviu. Okrem toho si môžete byť istí, že potraviny, ktoré zakúpite v rámci 11. ročníka charitatívnej zbierky v Kauflande, poputujú k ľuďom, ktorí ich najviac potrebujú. Vďaka finančnému príspevku získanému z predaja odznakov bude môcť Slovenský Červený kríž pomôcť ešte väčšiemu počtu ľudí.