Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Magazín

Predĺžte životnosť vášho vysokozdvižného vozíka

Foto: freepik.com

Vysokozdvižné vozíky sú neoddeliteľnou súčasťou mnohých prevádzok, od skladov až po priemyselné prostredia.

Bratislava 16. júla (OTS) - Ich spoľahlivá prevádzka je kľúčová pre plynulý chod a efektivitu. Bežnou údržbou a šetrným používaním môžete výrazne predĺžiť životnosť vášho vysokozdvižného vozíka a ušetriť peniaze na opravách.

Pravidelná údržba je kľúčová
Starostlivosť o váš vysokozdvižný vozík (VZV) je ako starať sa o auto. Pravidelná údržba je kľúčová pre jeho bezproblémové fungovanie a dlhú životnosť. Zahŕňa pravidelné kontroly a starostlivosť o váš vozík.

Údržba podľa potreby sa týka opráv a výmeny komponentov, ktoré sú poškodené alebo opotrebované. Ide o servis, ktorý by mali vykonávať autorizovaní odborníci, sa v tomto článku zameriame na jednoduché kroky, ktoré zvládne každý bez toho aby musel navštíviť servis.

1. Čistenie
Pravidelne zbavte VZV blata, prachu a nečistôt. Dôkladne očistite všetky komponenty, najmä motor, prevodovku a hydraulický systém. Čistenie týchto súčiastok nemusíte robiť každý deň ani každý týždeň. Snažte sa ho však urobiť vždy po náročnejšej alebo špinavšej práci.

Interiér vozíka sa snažte udržiavať pravidelnejšie. Zanesený interiér by mohol po čase poškodiť elektronické funkcie vozíka. Na čistenie používajte vhodné prostriedky a dodržiavajte pokyny výrobcu. Nezabudnite na mastné škvrny, ktoré by sa mohli preniesť na kolesá a narušiť trakciu pneumatík alebo znečistiť pracovisko.

2. Kontrola stavu

Skontrolujte stav pneumatík, bŕzd, svetiel, mazív a iných dôležitých súčastí. Všímajte si akékoľvek známky poškodenia alebo opotrebovania a v prípade potreby ich ihneď opravte.

Nemusíte kontrolovať všetky každý deň. Rozdeľte si to na časti. Dôležité je aby to bolo pravidelne po určitej dobe. Napríklad poškodené pneumatiky predstavujú bezpečnostné riziko pri pohybe po rôznych povrchoch s ťažkým nákladom. Opotrebované brzdy predlžujú zas brzdnú dráhu.

3. Premazanie

Pravidelne premažte pohyblivé časti vozíka podľa pokynov výrobcu. Mazanie znižuje trenie rôznych súčiastok o seba a v konečnom dôsledku teda aj opotrebovanie, čím predlžuje životnosť komponentov, ktoré by ste bez neho museli vymeniť po kratšej dobe.

Foto: freepik.com

Používajte váš vysokozdvižný vozík šetrne
Okrem bežného kontrolovania vozíka ho môžete udržiavať v kondícii aj tým, že ho budete používať šetrne. Presne ako keď si kúpite nové auto.

Pracujte s vozíkom opatrne. Vyhýbajte sa prudkým nárazom, preťaženiu a nedbalému zaobchádzaniu s VZV. Prudké brzdenie a otáčanie, najmä s ťažkým nákladom namáha komponenty a skracuje ich životnosť.
Nepreťažujte vozík. Dodržujte maximálnu nosnosť VZV a nepreťažujte ho. Preťažený vysokozdvižný vozík sa môže prevrátiť, čo poškodí vozík a pri práci ohrozí bezpečnosť obsluhy.
Správne ho zaparkujte. Ak VZV nepoužívate, skladujte ho na čistom a suchom mieste. Ideálne je ak máte na vozík garáž. Podobne ako pri aute vlhkosť a korózia urýchľujú poškodenie vášho vozíka.
Pravidelne vymieňajte pneumatiky. Pneumatiky vymieňajte, keď sú opotrebované alebo poškodené. Opotrebované pneumatiky spoznáte tak, že drážky už nie sú dostatočne hlboké.
Kontrolujte batériu. Sledujte výdrž batérie v motore a v prípade potreby ju vymeňte. Vybitá batéria môže znížiť výkon VZV a skrátiť jej životnosť.

Ak je váš VZV poháňaný elektromotorom, tak sledujte jeho nabíjací cyklus a snažte sa ho udržiavať v optimálnom rozmedzí.