Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 8. júl 2024Meniny má Ivan
< sekcia Magazín

Prívarková klasika od Lenivej kuchárky: Vyskúšajte jej overený recept

Šošovicový prívarok podľa Lenivej kuchárky Foto: Kaufland

Pamätáte sa, ako chutilo leto u babičky? Šťavnaté rajčiny, papriky dozreté na slnku či koláče plné sladkého ovocia. Všetky tieto chute i vône si môžete pripomenúť vďaka receptom od Lenivej kuchárky.

Bratislava 5. júla (OTS) - Pokiaľ patríte k milovníkom leta a tradičnej slovenskej kuchyne, určite si zamilujete recepty od známej foodblogerky a autorky niekoľkých kuchárskych kníh, Veroniky Čopíkovej. Pod prezývkou Lenivá kuchárka už niekoľko rokov pripravuje jednoduché, no veľmi chutné recepty, ktoré by v lete nemali chýbať ani na vašom stole. Všetko potrebné na prípravu, vrátane čerstvej zeleniny a kvalitných výrobkov privátnej značky K-Bio, nájdete vo vašom Kauflande.

Na domácu kuchyňu nedá dopustiť

Hoci sa Lenivá kuchárka k vareniu a pečeniu dostala až po vysokej škole, rýchlo sa pre ňu stali obľúbenou formou meditácie. Tajomstvom úspechu sú pre ňu kvalitné ingrediencie a rýchla príprava. Jej šošovicový prívarok je dôkazom, že recepty našich starých mám tu budú s nami večne. Dobrú chuť.

Veronika Čopíkova - Lenivá kuchárka

ŠOŠOVICOVÝ PRÍVAROK podľa Lenivej kuchárky

Ingrediencie:
150 g cibule
3 strúčiky cesnaku
200 g zemiakov
200 g červenej šošovice K-Bio
150 ml smotany na šľahanie
2 špekáčiky
2 PL panenského olivového oleja K-Bio
1 PL jablčného octu
1 ČL zemiakového škrobu
1 ČL majoránky
1 ČL mletej rasce
2 bobkové listy
soľ a čierne korenie
muškátový orech
čerstvý kôpor

Postup:
V hrnci zohrejeme olej, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a opečieme dosklovita. Pridáme na menšie kocky nakrájané zemiaky, osolíme, zalejeme horúcou vodou (500 ml) a varíme prikryté na miernom plameni 10 minút. Následne pridáme prepláchnutú červenú šošovicu, ochutíme soľou, čiernym korením, majoránkou a rascou. Prilejeme 500 ml horúcej vody, premiešame a pridáme bobkové listy. Prikryté varíme asi 20 minút, kým nie sú zemiaky a šošovica mäkké.

Do prívarku prelisujeme strúčiky cesnaku, prilejeme smotanu na šľahanie, do ktorej sme rozhabarkovali zemiakový škrob. Premiešame a povaríme ešte pár minút. Na záver do prívarku nastrúhame štipku muškátového orecha, dochutíme soľou, čiernym korením a vmiešame hrsť nasekaného čerstvého kôpru. Podľa chuti pridáme jablčný ocot. Prívarok servírujeme so špekáčikmi, ktoré vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme asi 30 minút. Po upečení špekáčiky nakrájame na kolieska a poukladáme na každú porciu prívarku. Ozdobíme čerstvým kôprom. Prajeme dobrú chuť.

Dobrý tip na nákup

Bioprodukty nemusia byť vôbec drahé. Ak siahnete po produktoch značky K-Bio, ktoré nájdete exkluzívne v Kauflande, na kvalitu sa môžete vždy spoľahnúť. Neobsahujú farbivá, chuťové zvýrazňovače ani umelé arómy, napriek tomu ich v Kauflande kúpite za výhodnú cenu. Vďaka pestrej ponuke potravín, ale aj ovocia a zeleniny v biokvalite, sa môžete stravovať zdravo a chutne každý deň, a nielen v lete.

Leto ako u babičky