Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Magazín

Režisér filmu Moonage Daydream: Bowieho musíte prežiť

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Film Moonage Daydream mal svetovú premiéru na MFF Cannes 2022 v rámci polnočných predstavení.

Bratislava 22. mája (TASR) - Hudobný film Moonage Daydream (2022) režiséra Bretta Morgena uvádza v stredu v cykle Music & Film Kino Lumiére v Bratislave. Vyše dvojhodinový biografický dokument predstavuje vnútorný svet výtvarníka, tanečníka, herca, ale najmä speváka a skladateľa Davida Bowieho.

"Morgen chcel pôvodne nakrútiť 40-minútový film o Bowiem už v roku 2007. Tomu sa nápad pozdával, ale nechcel sa nakrúcaniu filmu príliš venovať. Morgen sa tak k dokumentu znovu vrátil až po spevákovej smrti,"
hovorí dramaturg cyklu Miro Ulman, ktorý oceňovaný dokument lektorsky uvedie. "Necháva diváka, aby si vytvoril svoj názor prostredníctvom čriepkov z umelcovho života, hudby a vecí, ktoré ho inšpirovali. Necháva speváka i hovoriť prostredníctvom archívnych záberov či rozhovorov. A ten hovorí o svete okolo neho, o hudbe, ale aj o svojich obavách i ambíciách," dodáva Ulman k snímke, ktorú viacerí diváci označujú za jeden z najlepších hudobných dokumentov.

Na Bowieho v ňom nespomínajú priatelia a známi, film obsahuje niektoré nikdy nevidené zábery, animáciu a psychedelické pasáže s farebnými škvrnami. "Bowieho sa nedá len tak jednoducho charakterizovať, Bowieho musíte prežiť," vysvetľuje režisér Brett Morgen, prečo nenakrútil tradičný dokument. "Je ako Bowieho pesničky - tie sa síce tiež skladajú zo zvukov a tónov, ale on ich kombinuje tak, že vo vás vytvárajú slovami ťažko vysvetliteľný, ale jedinečný pocit," tvrdí Morgen, ktorý mnoho času venoval odkazom na všetky Bowieho vplyvy a inšpirácie. Vďaka tomu nájdu diváci v tomto dokumente filmy, choreografiu, literatúru, fotografiu, výtvarné umenie a sochárstvo.

Film Moonage Daydream mal svetovú premiéru na MFF Cannes 2022 v rámci polnočných predstavení. "Projekcia v Kine Lumiére je jednou z mála príležitostí vidieť ho na veľkom plátne," uzatvára Ulman.