Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 24. október 2024Meniny má Kvetoslava
< sekcia Magazín

Rodiny spojí váš úsmev: Darujte ho dvakrát, nech sú na Vianoce spolu

Foto: Kaufland
Mať pokojný domov môže byť pre mnohé rodiny tvrdým orieškom, pomôžete im ho rozlúsknuť?

Stačí málo, aby rodiny v núdzi zostali spolu. Jeden úsmev z adventného kalendára s Medovníčkom, ktorý kúpite v Kauflande.


Bratislava 24. októbra (TASR/OTS) - Prispejete k tomu, aby každé dieťa mohlo sviatky prežiť s najbližšími? A bude sa znovu usmievať.

Aj pre vás je domov to najkrajšie miesto na svete? Miesto, kde vás obklopí hrejivé teplo a len čo prekročíte jeho prah, zrazu sa všetky starosti rozplynú? Tú najkrajšiu atmosféru má práve v predvianočnom období, keď sa zahalí do vône čerstvých medovníčkov. Takéto čaro adventu, žiaľ, nemôžu zažívať všetci. Sú medzi nami aj rodičia, pre ktorých je udržať si strechu nad hlavou skutočne tvrdým orieškom.

Nie každý má šťastie na pokojný domov

Chladnička, v ktorej nechýba jedlo, teplá perina či písací stôl, kde si deti pripravujú domáce úlohy, aj pre vás je to samozrejmosť? Lenže rastúce životné náklady a rôzne náročné okolnosti spôsobujú, že čoraz viac rodičov sa ocitá v situácii, keď im aj v predvianočnom období hrozí strata bývania, či doslova rozpad rodiny. Kaufland preto už šiestykrát po sebe v rámci projektu „Darujte úsmev 2x“ podporuje neziskovú organizáciu Úsmev ako dar, ktorá sa už vyše 30 rokov snaží o to, aby rodiny mohli zostať spolu.



„Každý má právo na teplo vlastného domova, kde sa cíti v bezpečí. Kde sa ráno zobudí s úsmevom a bez pocitu strachu, že príde o svoje dieťa. Na Slovensku však každá tretia rodina zažíva inú realitu. Denne sa na nás obracajú s prosbou o pomoc desiatky zúfalých rodičov, ktorým z dôvodu aktuálnej situácie hrozí, že prídu o strechu nad hlavou,“ hovorí Štefan Adamjak, výkonný riaditeľ občianskeho združenia Úsmev ako dar, a dodáva: „ Odtiaľ je už len krôčik k bezdomovectvu rodiny. Vtedy obvykle dochádza k odobratiu detí, ktoré sú umiestnené do Centra pre rodiny s deťmi, a nemôžu zostať so svojimi najbližšími. Prichádzajú o domov.“

Adventný kalendár, ktorý pomáha

Na Slovensku žije na hranici chudoby viac ako 900-tisíc ľudí, pričom v náročnej situácii sú najmä mnohopočetné rodiny a rodičia samoživitelia. Ako sa im dá pomôcť? Stačí, ak si v predajnej sieti Kaufland po celom Slovensku kúpite adventný kalendár s Medovníčkom. Rodinám v núdzi, ku ktorým osud nebol príliš láskavý, tak dáte najavo, že na rozlúsknutie tohto tvrdého orieška nezostanú sami. Kaufland za vás z každého predaného kusa adventného kalendára podporí neziskovú organizáciu Úsmev ako dar.

Kaufland prostredníctvom adventného kalendára prispieva neziskovej organizácii Úsmev ako dar, pridáte sa?

„Pre každé dieťa je najväčším šťastím rodina a bezpečný domov, aj preto s občianskym združením spolupracujeme už šiesty rok,“ vysvetľuje Lucia Vargová, hovorkyňa Kaufland Slovenská republika. „Tešíme sa, že v našich predajniach nakupuje stále viac láskavých zákazníkov, ktorí majú chuť pomáhať a kúpou adventného kalendára každoročne prispievajú k tomu, aby rodiny v ťažkej životnej situácii mohli zostať spolu. Doteraz sme v rámci projektu Darujte úsmev 2x venovali viac ako 90- tisíc eur.“

Aj najtvrdší oriešok sa dá rozlúsknuť

Mať domov, to je vzácny dar. Pre dieťa je miestom, kde môže snívať, objavovať svet, cítiť lásku a bezpečie. Tak ako to zažíva aj Medovníček, hlavná postavička animovanej rozprávky, ktorú si môžete s vašimi ratolesťami pozrieť na www.kaufland.sk/sladkydomov. A keď spoločne budete otvárať nové okienka adventného kalendára, ktorý ste si priniesli z Kauflandu, každé čokoládové prekvapenie vám pripomenie, že ste jeho nákupom vyčarovali dvojnásobný úsmev. Jeden vášmu dieťaťu a ten druhý rodine, ktorá aj vďaka vám môže zostať pokope. A nielen pri vianočnom stole, ale každý ďalší deň v roku. Lebo vytvoriť si šťastný domov a mať strechu nad hlavou je pre ľudí v núdzi náročné. Niekedy stačí iba doširoka otvoriť srdcia, ktoré si poradia aj s tým najtvrdším orieškom. Pomôžete im ho rozlúsknuť?