Z jednej dávky sa jej podarí napiecť aj 250 oblátok.
Autor TASR
,aktualizované Bánovce nad Ondavou 23. decembra (TASR) – So štedrovečerným stolom sú na Slovensku neodmysliteľne späté vianočné oblátky. Ich pečeniu sa doma venuje Ľudmila Róková z Bánoviec nad Ondavou (okr. Michalovce). Tento rok sa jej ich podarilo napiecť približne 9000 z celkovo 40 kíl múky.
"Je to taký môj koníček, nie je to ťažká práca. Urobím si jednu dávku na deň tak, že rozmiešam jeden kilogram múky, dva litre vody, osolím to trošku, pocukrujem, pridám trošku oleja, rozmiešam. Cesto musím nechať odstáť, niekedy tri hodinky, niekedy celú noc," opísala pre TASR postup.
Z jednej dávky sa jej podarí napiecť aj 250 oblátok. Kým sa jedna oblátka pečie, už upečenú upravuje strihaním. Z hotových domácich výrobkov rozdáva svojej rodine, kamarátkam či známym.
Krehké a chrumkavé symboly tohto obdobia zdobí vianočný motív - Panna Mária s Ježiškom. Aj takto sa dá podľa Ľudmily Rókovej pripomenúť čas narodenia Ježiša Krista.
"Viem z počutia, že ľudia sa z nich tešia, aj im chutia. Mám radosť, keď viem, že niekto bude mať aj tieto oblátky na vianočnom stole k večeri," hovorí.
"Je to taký môj koníček, nie je to ťažká práca. Urobím si jednu dávku na deň tak, že rozmiešam jeden kilogram múky, dva litre vody, osolím to trošku, pocukrujem, pridám trošku oleja, rozmiešam. Cesto musím nechať odstáť, niekedy tri hodinky, niekedy celú noc," opísala pre TASR postup.
Z jednej dávky sa jej podarí napiecť aj 250 oblátok. Kým sa jedna oblátka pečie, už upečenú upravuje strihaním. Z hotových domácich výrobkov rozdáva svojej rodine, kamarátkam či známym.
Krehké a chrumkavé symboly tohto obdobia zdobí vianočný motív - Panna Mária s Ježiškom. Aj takto sa dá podľa Ľudmily Rókovej pripomenúť čas narodenia Ježiša Krista.
"Viem z počutia, že ľudia sa z nich tešia, aj im chutia. Mám radosť, keď viem, že niekto bude mať aj tieto oblátky na vianočnom stole k večeri," hovorí.