Čistenie je najlepšie urobiť hneď po grilovaní.
Autor TASR
Bratislava 22. mája (TASR) – Ak pri grilovaní nepoužívate grilovacie misky a musíte po grilovaní čistiť rošt, najrýchlejšie a najefektívnejšie to urobíte s pomocou špeciálnej oceľovej kefy. S tou oškrabete pripálené nečistoty a rošt necháte ešte vypáliť nad rozžeravenými uhlíkmi. Ak nemáte kefku, na oškrabanie nečistôt postačí aj alobal, ktorý si zrolujete do guličky.
"Čistenie je najlepšie urobiť hneď po grilovaní," uviedol pre TASR odborník na grilovanie Peter Majzún. Keďže sa však často stáva, že po grilovaní už uhlíky nemajú dostatočnú teplotu, "čistiaci proces" môžeme s roštom podľa Majzúna urobiť aj pred ďalším grilovaním. "Potom, čo si rozohrejeme brikety či drevené uhlie, necháme nečistoty na rošte spáliť a následne ich pomocou špeciálnej kefy na to určenej zoškrabeme. Už oškrabaný rošt necháme ešte vypáliť nad sálajúcim teplom z uhlíkov," poradil Majzún.
Je potrebné použiť špeciálne kefy, ktoré majú štetinky na to určené. "Z medi alebo drôtu, ktorý rošt nepoškriabe," spresnil Majzún. Dodal, že je potrebné myslieť na to, že najlacnejšie grily majú rošty, ktoré sú len z ocele, maximálne mierne poniklovanej ocele. "V tomto prípade je riziko poškrabania veľmi veľké," upozornil.
Ako alternatívu za kefu možno podľa Majzúna použiť bežne dostupný alobal. "Odtrhneme kus alobalu, aby sme z neho urobili menšiu guľu a tou nečistotu na rošte, samozrejme s pomocou rukavíc, oškrabame," povedal Majzún.
V prípade dočisťovania roštu aj s použitím saponátu Majzún upozorňuje, že rošt môže začať hrdzavieť. "V prípade použitia saponátu preto treba rošť vytrieť naozaj do sucha a následne s pomocou handričky, alebo papierovej servítky natrieť malou vrstvou oleja."
"Čistenie je najlepšie urobiť hneď po grilovaní," uviedol pre TASR odborník na grilovanie Peter Majzún. Keďže sa však často stáva, že po grilovaní už uhlíky nemajú dostatočnú teplotu, "čistiaci proces" môžeme s roštom podľa Majzúna urobiť aj pred ďalším grilovaním. "Potom, čo si rozohrejeme brikety či drevené uhlie, necháme nečistoty na rošte spáliť a následne ich pomocou špeciálnej kefy na to určenej zoškrabeme. Už oškrabaný rošt necháme ešte vypáliť nad sálajúcim teplom z uhlíkov," poradil Majzún.
Je potrebné použiť špeciálne kefy, ktoré majú štetinky na to určené. "Z medi alebo drôtu, ktorý rošt nepoškriabe," spresnil Majzún. Dodal, že je potrebné myslieť na to, že najlacnejšie grily majú rošty, ktoré sú len z ocele, maximálne mierne poniklovanej ocele. "V tomto prípade je riziko poškrabania veľmi veľké," upozornil.
Ako alternatívu za kefu možno podľa Majzúna použiť bežne dostupný alobal. "Odtrhneme kus alobalu, aby sme z neho urobili menšiu guľu a tou nečistotu na rošte, samozrejme s pomocou rukavíc, oškrabame," povedal Majzún.
V prípade dočisťovania roštu aj s použitím saponátu Majzún upozorňuje, že rošt môže začať hrdzavieť. "V prípade použitia saponátu preto treba rošť vytrieť naozaj do sucha a následne s pomocou handričky, alebo papierovej servítky natrieť malou vrstvou oleja."