Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Magazín

S koňmi za pohodou aj zážitkami v Horses Heal

Ilustračné foto Foto: Horses Heal oz

Prázdniny sú v plnom prúde a to je opäť čas, kedy môžu deti tráviť voľné chvíle rôznymi prospešnými aktivitami. Pobyt v prírode na čerstvom vzduchu navodzuje pocit pohody a dokonca nám pomáha jasnejšie myslieť. Kontakt so zvieratami nás učí zodpovednosti, trpezlivosti aj láskavosti.

Bratislava 18. júla (OTS) - Zelená farba sa považuje za farbu zdravia i prírody, navodzuje rovnováhu, harmóniu aj oddych. Upokojuje nervový systém, je účinná pri vyčerpanosti a pôsobí vyrovnane. Existuje súvislosť medzi našim zdravím a kontaktom v prírode. Je dokázané, že ak sa pravidelne obklopujeme zeleňou, pomáha nám to v zmierňovaní symptómov depresie, úzkosti, prospešne pôsobí pri nespavosti a dokonca aj pri vysokom krvnom tlaku. Podľa neurovedca Davida Strayera v minulosti s najväčšou pravdepodobnosťou prežili tí jedinci, ktorí boli najviac v harmónii s prírodou. A v súlade s prírodou pôsobí aj združenie Horses Heal, ktoré sa venuje aktivitám s koňmi so zameraním na duševné zdravie. Prostredníctvom techník interakcie s koňmi využívajú pôsobenie koňa na človeka.

Foto: Horses Heal oz

„Ústrednou témou tohtoročných workshopov sú emócie a práca s nimi. Ich ignorovanie totiž môže viesť k zvýšenej agresivite a ďalším negatívnym javom“, hovorí Jana Janičová, psychologička Horses Heal oz. „Benefity má už len samotný kontakt s koňom, prírodné prostredie a široké spektrum aktivít a techník, ktoré nás pôsobia stimulačne aj relaxačne. Kôň na človeka pôsobí na viacerých úrovniach – na psychologickej, sociálnej aj fyzickej,“ dopĺňa Janičová.

Foto: Horses Heal oz

„Pracujeme nenásilným spôsobom s cieľom vytvárať vzťahy založené na dôvere, vzájomnom rešpekte a dobrovoľnosti. Strach a tresty v žiadnom zdravom vzťahu nemajú mať miesto“, hovorí psychologička s dôrazom, že rešpektujúca, empatická komunikácia je základom priaznivého emocionálneho vývinu a budovania zdravej sebadôvery. Nespracovaná žiarlivosť, strach, hnev, vina alebo silné výčitky môžu mať na naše zdravie negatívne následky.

Foto: Horses Heal oz

Zážitkové stretnutia s koňmi sú v Horses Heal pre znevýhodnené deti vďaka partnerskej spolupráci bezplatné: „Pre Pepco sú deti, organizácia ich voľného času a vyrovnávanie ich životných šancí prioritou. Podporujeme znevýhodnené deti primárne v oblasti vzdelávania, rozvoja a športových aktivít,“ uvádza Jana Balúchová, Brand Communication Specialist PEPCO.

Foto: Horses Heal oz

Cieľom Horses Heal oz je podpora duševného zdravia detí, adolescentov aj dospelých pomocou zážitkovej intervencie s koňmi. Stretnutia majú preventívny aj sebarozvojový potenciál. Úlohou nie je naučiť sa jazdiť, ale osloviť špecifické ciele v oblasti duševného zdravia prostredníctvom interakcie s koňom. Pracovať je možné individuálne aj v skupinách s deťmi aj dospelými, seniormi, rodinami, v závislosti od potrieb či už jednotlivca alebo skupiny. Dôležité je vychádzať z predispozície klienta a podľa toho navoliť vhodné aktivity.