Obľúbený parený syr získal 11. júla 2008 chránené zemepisné označenie.
Autor Teraz.sk
Bratislava 11.júla (TERAZ.sk) – Slovenská parenica získala presne pred štyrmi rokmi chránené zemepisné označenie. Zapísaná tak bude do registra vedeného Európskou komisiou (EK).
Slovenská parenica je parený jemne údený syr zvinutý do dvoch v tvare S prepojených zvitkov syrovej stuhy s priemerom 6 až 8 cm, vysokých 5 až 8 cm. Zvitky sú zviazané syrovou niťou alebo retiazkou. Syrová stuha pred zvinutím má hrúbku 2 až 3 mm, šírku 5 až 8 cm a dĺžku 4 až 6 metrov.
Ako surovina na výrobu sa používa čerstvo nadojené nepasterizované ovčie mlieko od pasúcich sa oviec alebo zmes čerstvého nepasterizovaného ovčieho a čerstvého nepasterizovaného kravského mlieka, s podielom ovčieho mlieka minimálne 50 %.
Slovenská parenica je parený jemne údený syr zvinutý do dvoch v tvare S prepojených zvitkov syrovej stuhy s priemerom 6 až 8 cm, vysokých 5 až 8 cm. Zvitky sú zviazané syrovou niťou alebo retiazkou. Syrová stuha pred zvinutím má hrúbku 2 až 3 mm, šírku 5 až 8 cm a dĺžku 4 až 6 metrov.
Ako surovina na výrobu sa používa čerstvo nadojené nepasterizované ovčie mlieko od pasúcich sa oviec alebo zmes čerstvého nepasterizovaného ovčieho a čerstvého nepasterizovaného kravského mlieka, s podielom ovčieho mlieka minimálne 50 %.