Na rozdiel od zelenej špargle, ktorá sa na Slovensko väčšinou dováža z celého sveta a počas celého roka, tá biela momentálne pochádza z domácej produkcie.
Autor TASR
Bratislava 25. mája (TASR) - Špargľa biela je v tomto období obľúbenou zeleninou, keďže pestovatelia zbierajú úrodu a dodávajú ju na trh čerstvú.
Na rozdiel od zelenej špargle, ktorá sa na Slovensko väčšinou dováža z celého sveta a počas celého roka, tá biela momentálne pochádza z domácej produkcie. Výživové hodnoty oboch typov sú porovnateľné, bielej chýba prírodné farbivo, pretože rastie pod zemou. Fialová špargľa obsahuje väčšie množstvo cukru.
Pri nákupe špargle sa odporúča zamerať sa na jej čerstvosť. "Špargľa by mala byť pružná, pevne tuhá a nesmie sa ľahko ohýbať. Ak sa ju snažíte zohnúť, mali by ste mať pocit, že vám skôr v ruke praskne, ako sa zohne," radí šéfkuchár hotela Mercure Bratislava Centrum Tomáš Sika. Odporúča sa tiež pozrieť dolu na jej rez, pretože niekedy zvykne špargľa plesnivieť, najmä pokiaľ bola dlhšie skladovaná. "Ochutnajte zo šupky, nemala by byť až príliš horká," doplnil šéfkuchár.
Horkosti sa špargľa zbaví pri varení. "Pripravte jednoduchý kúpeľ v osolenej vode, do ktorej pridáte trochu cukru a niekoľko plátkov citróna. Ten nielen potlačí jej horkosť, ale pozdvihne a zvýrazní jej chuť. Prípadne pridajte do vody kúsok chlebovej kôrky," priblížil Sika.
Špargľu možno v kuchyni využiť celú. Keďže biela špargľa je drevnatejšia, vždy ju treba ošúpať. Šéfkuchár odporúča zakrojiť ju na spodku, po uvarení je tak výrazne vidieť, kde končí jej drevnatosť. Zelenú stačí umyť a očistiť, zelená baby špargľa sa dá chrúmať aj surová, prípadne ju môžete položiť priamo na gril bez predvarenia.
"Šupky a spodok z bielej špargle si nechajte napríklad na vývar, ktorý môžete použiť do polievky alebo poliať ním rizoto, či cestoviny. Strednú časť použite priamo v jedle a špičku – kvetinku využijete pri dekorácii na tanieri," zhrnul Sika.
Na rozdiel od zelenej špargle, ktorá sa na Slovensko väčšinou dováža z celého sveta a počas celého roka, tá biela momentálne pochádza z domácej produkcie. Výživové hodnoty oboch typov sú porovnateľné, bielej chýba prírodné farbivo, pretože rastie pod zemou. Fialová špargľa obsahuje väčšie množstvo cukru.
Pri nákupe špargle sa odporúča zamerať sa na jej čerstvosť. "Špargľa by mala byť pružná, pevne tuhá a nesmie sa ľahko ohýbať. Ak sa ju snažíte zohnúť, mali by ste mať pocit, že vám skôr v ruke praskne, ako sa zohne," radí šéfkuchár hotela Mercure Bratislava Centrum Tomáš Sika. Odporúča sa tiež pozrieť dolu na jej rez, pretože niekedy zvykne špargľa plesnivieť, najmä pokiaľ bola dlhšie skladovaná. "Ochutnajte zo šupky, nemala by byť až príliš horká," doplnil šéfkuchár.
Horkosti sa špargľa zbaví pri varení. "Pripravte jednoduchý kúpeľ v osolenej vode, do ktorej pridáte trochu cukru a niekoľko plátkov citróna. Ten nielen potlačí jej horkosť, ale pozdvihne a zvýrazní jej chuť. Prípadne pridajte do vody kúsok chlebovej kôrky," priblížil Sika.
Špargľu možno v kuchyni využiť celú. Keďže biela špargľa je drevnatejšia, vždy ju treba ošúpať. Šéfkuchár odporúča zakrojiť ju na spodku, po uvarení je tak výrazne vidieť, kde končí jej drevnatosť. Zelenú stačí umyť a očistiť, zelená baby špargľa sa dá chrúmať aj surová, prípadne ju môžete položiť priamo na gril bez predvarenia.
"Šupky a spodok z bielej špargle si nechajte napríklad na vývar, ktorý môžete použiť do polievky alebo poliať ním rizoto, či cestoviny. Strednú časť použite priamo v jedle a špičku – kvetinku využijete pri dekorácii na tanieri," zhrnul Sika.