Spoznajte Prosecco, Champagne, Crémant, Cavu a sekty.
Autor OTS
Bratislava 9. decembra (OTS) - Privítajte nový rok 2023, ktorý všetkým prinesie zdravie, šťastie a veľa vína. V skutočnosti neexistuje lepšia príležitosť ako novoročné oslavy na otvorenie fľaše šumivého vína. Bublinky idú ku koncu roka tak isto ako Valentín a čokoláda. Je to tradícia a očakávanie. Pomôžeme vám vybrať a zorientovať sa v ponuke šumivých vín.
Čo je to šumivé víno?
„V definícii šumivého vína sa uvádza, že víno možno definovať ako „šumivé“ po prvej alebo druhej fermentácii vína. Jeho hlavnou charakteristikou je produkcia oxidu uhličitého. Šumivé víno je vyrobené fascinujúcim spojením vedy a ľudských rúk. Nechať v uzavretom priestore vznikať oxid uhličitý, len aby sa nasýtil do vína, čím sa pod tlakom pneumatiky auta vytvoria perzistentné bubliny. Šumivé víno musí mať pretlak, ktorý nie je nižší ako 3 bary. Vína s bublinkami sa vyrábajú po celom svete, pričom mnohé regióny sú známe svojimi osobitými štýlmi. Vo Francúzsku je to samozrejme Champagne a Crémant, Taliansko vyrába Prosecco a Cava je to, čo nájdete v Španielsku,“ uvádza Denisa Šutáková, someliérka WinePlanet.sk.
Prosecco
Prosecco je talianske šumivé víno číslo 1. Jeho hlavnými charakteristikami sú ovocné a kvetinové tóny a množstvo bubliniek. Prosecco sa vyrába iba z jednej odrody hrozna Glera. Vyrába sa v regiónoch Veneto a Friuli-Venezia Giulia a je to všestranné šumivé víno, ktoré si našlo svojich zákazníkov. Prechádza sekundárnou fermentáciou vo veľkej nádrži, metóda Charmat i preto je lacnejšie.
„História Prosecca sa začala v kopcovitej oblasti Conegliano Valdobbiadene, 50 km od mesta Benátky. Dnes je oblasť Conegliano Valdobbiadene klasifikovaná ako DOCG a v roku 2019 bola zaradená do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. V roku 2021 vzrástla produkcia Prosecca o viac ako 25 percent, pričom v priebehu roka bolo na trh uvedených 627,5 milióna fliaš. Tieto rekordné štatistiky ponúkajú jasný dôkaz, že či už biele alebo ružové Prosecco sa hodí k oslave príchodu nového roku. Je to ovocný a zábavný štýl bubliniek,“ dopĺňa someliérka WinePlanet.sk.
Someliér WinePlanet.sk odporúča Reya Valdobbiadene Prosecco Superiore, SERENA 1881 Prosecco Frizzante alebo ružové prosecco SERENA 1881 Prosecco Rosé.
Champagne
Šampanské je jedným z najobľúbenejších šumivých vín na Nový rok. Nie všetky šumivé vína sú teda Champagne, ale všetky Champagne sú šumivé vína. Označuje sa týmto pojmom len vtedy, ak sa vyrába v regióne Champagne. Vyrába sa metódou Méthode Traditionnelle (klasická metóda), ktorá znamená druhú fermentáciu vína vo fľaši. Autentické Champagne z tohto regiónu chutí o niečo lahodnejšie a špeciálnejšie, pretože pochádza z takého výrazného a jedinečného miesta, takže je pre iné šumivé vína ťažké konkurovať.
Someliér WinePlanet.sk odporúča Champagne Bollinger Special Cuvée Brut alebo Champagne Ayala Brut Majeur.
Crémant
Crémant je francúzske šumivé víno, ktoré sa vyrába mimo vinohradníckej oblasti Champagne. Crémanty sa vyrábajú v ôsmych rôznych vinohradníckych oblastiach. Alsasko, Bordeaux, Bourgogne, Die, Jura, Limoux, Loire a Jura. Vzhľadom na rozsah terroiru a podnebia, ako aj rôzne odrody hrozna, táto kategória predstavuje širokú škálu štýlov.
Someliérka WinePlanet.sk hovorí: „Hoci sa regionálne pravidlá môžu líšiť, všetky Crémanty musia spĺňať špecifické požiadavky. Ide o ručný zber hrozna, lisovanie celých strapcov s obmedzenou extrakciou muštu (100 litrov šťavy zo 150 kg hrozna – predstavte si to ako extra panenský olivový olej) a minimálne deväťmesačné vyzrievanie kalov. Proces sekundárnej fermentácie dodáva Crémantu jeho charakter, vytvára bohatú textúru a stáva sa krémovejším. Za často veľmi férové ceny nielenže zažijete inú stránku francúzskeho šumivého vína, ale aj úplne nový pohľad na kľúčové regióny v krajine. To je niečo, čo stojí za to osláviť fľašou bubliniek Crémant.“
Someliér WinePlanet.sk odporúča Albert Bichot Crémant de Bourgogne, PURE Blanc de Blancs alebo Gérard Bertrand Ballerine ÉTOILE Crémant de Limoux.
Sekt
Sekt sa vyrába v Nemecku, Rakúsku, v Čechách aj na Slovensku. Začiatkom 19. storočia veľa Nemcov cestovalo do Champagne, aby sa naučili techniku výroby šumivého vína. Niektorí zostali, aby založili slávne domy ako Krug, Piper-Heidsieck, Bollinger a Mumm. Iní priniesli tieto techniky šumivého vína naspäť do Nemecka, aby vyrobili nový štýl šumivého vína, ktorý sa čoskoro stal známym ako Sekt.
„Kedysi si sekt udržiaval iba nízke štandardy kvality, čo umožnilo prílivovú vlnu lacných bubliniek zo zahraničia na trh. V roku 2014 Nemecko spotrebovalo viac ako 5 fliaš sektu na osobu, čo je päťkrát viac ako v USA. Hneď za ním je Rakúsko, ktoré každý rok vypije štyri fľaše sektu na osobu. Tieto dve krajiny predstavujú najväčšie trhy so šumivým vínom na svete. Väčšina sektov sa vyrába metódou Charmat ako napríklad Prosecco. Avšak menšie vinárstva sa snažia vyrábať špičkový sekt metódou „Champenoise“ rovnako ako v Champagne. Vinári vyberajú to najlepšie hrozno z viníc, ktoré sa najlepšie hodí k výrobe šumivým vín s cieľom vytvoriť jedinečný, osviežujúci sekt. Mnohé zostávajú na kaloch vo fľaši tri roky alebo viac,“ uvádza someliérka WinePlanet.sk a odporúča vám nemecké víno Max Ferdinand Richter Riesling Brut Mülheimer Sonnenlay alebo slovenské sekty Hacaj sekt Brut a Nichta Sekt Pesecká leánka.
Cava
Cava je šumivé víno, ktoré prináša na stôl chuť Stredomoria. Rovnako ako Champagne aj Cava sa vyrába tradičnou metódou a patrí k najoceňovanejšiemu šumivému vínu Španielska.
„Zatiaľ čo pôvodné Cavy sa vyrábali výhradne v Katalánsku, moderné môžu pochádzať z rôznych častí Španielska. Vyrába sa z troch hlavných odrôd: Macabeu, Parallada a Xarello. Táto zmes dáva Cave jedinečnú a vyváženú ovocnú chuť. Na rozdiel od Prosecca, Cava zvyčajne nie je sladším typom šumivého vína. Je to perfektné šumivé víno, ktoré si môžete kúpiť, ak plánujete svojim hosťom naservírovať španielske tapas alebo lahodný Jamón Serrano na oslavu príchodu roku 2023,“ uzatvára someliérka WinePlanet.sk a odporúča vám Freixenet Cordon Negro Brut a Freixenet Cordon Rosado Seco.
Čo je to šumivé víno?
„V definícii šumivého vína sa uvádza, že víno možno definovať ako „šumivé“ po prvej alebo druhej fermentácii vína. Jeho hlavnou charakteristikou je produkcia oxidu uhličitého. Šumivé víno je vyrobené fascinujúcim spojením vedy a ľudských rúk. Nechať v uzavretom priestore vznikať oxid uhličitý, len aby sa nasýtil do vína, čím sa pod tlakom pneumatiky auta vytvoria perzistentné bubliny. Šumivé víno musí mať pretlak, ktorý nie je nižší ako 3 bary. Vína s bublinkami sa vyrábajú po celom svete, pričom mnohé regióny sú známe svojimi osobitými štýlmi. Vo Francúzsku je to samozrejme Champagne a Crémant, Taliansko vyrába Prosecco a Cava je to, čo nájdete v Španielsku,“ uvádza Denisa Šutáková, someliérka WinePlanet.sk.
Prosecco
Prosecco je talianske šumivé víno číslo 1. Jeho hlavnými charakteristikami sú ovocné a kvetinové tóny a množstvo bubliniek. Prosecco sa vyrába iba z jednej odrody hrozna Glera. Vyrába sa v regiónoch Veneto a Friuli-Venezia Giulia a je to všestranné šumivé víno, ktoré si našlo svojich zákazníkov. Prechádza sekundárnou fermentáciou vo veľkej nádrži, metóda Charmat i preto je lacnejšie.
„História Prosecca sa začala v kopcovitej oblasti Conegliano Valdobbiadene, 50 km od mesta Benátky. Dnes je oblasť Conegliano Valdobbiadene klasifikovaná ako DOCG a v roku 2019 bola zaradená do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. V roku 2021 vzrástla produkcia Prosecca o viac ako 25 percent, pričom v priebehu roka bolo na trh uvedených 627,5 milióna fliaš. Tieto rekordné štatistiky ponúkajú jasný dôkaz, že či už biele alebo ružové Prosecco sa hodí k oslave príchodu nového roku. Je to ovocný a zábavný štýl bubliniek,“ dopĺňa someliérka WinePlanet.sk.
Someliér WinePlanet.sk odporúča Reya Valdobbiadene Prosecco Superiore, SERENA 1881 Prosecco Frizzante alebo ružové prosecco SERENA 1881 Prosecco Rosé.
Champagne
Šampanské je jedným z najobľúbenejších šumivých vín na Nový rok. Nie všetky šumivé vína sú teda Champagne, ale všetky Champagne sú šumivé vína. Označuje sa týmto pojmom len vtedy, ak sa vyrába v regióne Champagne. Vyrába sa metódou Méthode Traditionnelle (klasická metóda), ktorá znamená druhú fermentáciu vína vo fľaši. Autentické Champagne z tohto regiónu chutí o niečo lahodnejšie a špeciálnejšie, pretože pochádza z takého výrazného a jedinečného miesta, takže je pre iné šumivé vína ťažké konkurovať.
Klasifikácia Champagne podľa dozáže
Brut Nature: 0 – 3 g/l
Extra Brut: 0 – 6 g/l
Brut: 0 – 12 g/l
Extra Sec: 12 – 17 g/l
Sek.: 17 – 32 g/l
Demi-Sec: 32 – 50 g/l
Doux: 50+g/l
Brut Nature: 0 – 3 g/l
Extra Brut: 0 – 6 g/l
Brut: 0 – 12 g/l
Extra Sec: 12 – 17 g/l
Sek.: 17 – 32 g/l
Demi-Sec: 32 – 50 g/l
Doux: 50+g/l
Someliér WinePlanet.sk odporúča Champagne Bollinger Special Cuvée Brut alebo Champagne Ayala Brut Majeur.
Crémant
Crémant je francúzske šumivé víno, ktoré sa vyrába mimo vinohradníckej oblasti Champagne. Crémanty sa vyrábajú v ôsmych rôznych vinohradníckych oblastiach. Alsasko, Bordeaux, Bourgogne, Die, Jura, Limoux, Loire a Jura. Vzhľadom na rozsah terroiru a podnebia, ako aj rôzne odrody hrozna, táto kategória predstavuje širokú škálu štýlov.
Someliérka WinePlanet.sk hovorí: „Hoci sa regionálne pravidlá môžu líšiť, všetky Crémanty musia spĺňať špecifické požiadavky. Ide o ručný zber hrozna, lisovanie celých strapcov s obmedzenou extrakciou muštu (100 litrov šťavy zo 150 kg hrozna – predstavte si to ako extra panenský olivový olej) a minimálne deväťmesačné vyzrievanie kalov. Proces sekundárnej fermentácie dodáva Crémantu jeho charakter, vytvára bohatú textúru a stáva sa krémovejším. Za často veľmi férové ceny nielenže zažijete inú stránku francúzskeho šumivého vína, ale aj úplne nový pohľad na kľúčové regióny v krajine. To je niečo, čo stojí za to osláviť fľašou bubliniek Crémant.“
Someliér WinePlanet.sk odporúča Albert Bichot Crémant de Bourgogne, PURE Blanc de Blancs alebo Gérard Bertrand Ballerine ÉTOILE Crémant de Limoux.
Sekt
Sekt sa vyrába v Nemecku, Rakúsku, v Čechách aj na Slovensku. Začiatkom 19. storočia veľa Nemcov cestovalo do Champagne, aby sa naučili techniku výroby šumivého vína. Niektorí zostali, aby založili slávne domy ako Krug, Piper-Heidsieck, Bollinger a Mumm. Iní priniesli tieto techniky šumivého vína naspäť do Nemecka, aby vyrobili nový štýl šumivého vína, ktorý sa čoskoro stal známym ako Sekt.
„Kedysi si sekt udržiaval iba nízke štandardy kvality, čo umožnilo prílivovú vlnu lacných bubliniek zo zahraničia na trh. V roku 2014 Nemecko spotrebovalo viac ako 5 fliaš sektu na osobu, čo je päťkrát viac ako v USA. Hneď za ním je Rakúsko, ktoré každý rok vypije štyri fľaše sektu na osobu. Tieto dve krajiny predstavujú najväčšie trhy so šumivým vínom na svete. Väčšina sektov sa vyrába metódou Charmat ako napríklad Prosecco. Avšak menšie vinárstva sa snažia vyrábať špičkový sekt metódou „Champenoise“ rovnako ako v Champagne. Vinári vyberajú to najlepšie hrozno z viníc, ktoré sa najlepšie hodí k výrobe šumivým vín s cieľom vytvoriť jedinečný, osviežujúci sekt. Mnohé zostávajú na kaloch vo fľaši tri roky alebo viac,“ uvádza someliérka WinePlanet.sk a odporúča vám nemecké víno Max Ferdinand Richter Riesling Brut Mülheimer Sonnenlay alebo slovenské sekty Hacaj sekt Brut a Nichta Sekt Pesecká leánka.
Cava
Cava je šumivé víno, ktoré prináša na stôl chuť Stredomoria. Rovnako ako Champagne aj Cava sa vyrába tradičnou metódou a patrí k najoceňovanejšiemu šumivému vínu Španielska.
„Zatiaľ čo pôvodné Cavy sa vyrábali výhradne v Katalánsku, moderné môžu pochádzať z rôznych častí Španielska. Vyrába sa z troch hlavných odrôd: Macabeu, Parallada a Xarello. Táto zmes dáva Cave jedinečnú a vyváženú ovocnú chuť. Na rozdiel od Prosecca, Cava zvyčajne nie je sladším typom šumivého vína. Je to perfektné šumivé víno, ktoré si môžete kúpiť, ak plánujete svojim hosťom naservírovať španielske tapas alebo lahodný Jamón Serrano na oslavu príchodu roku 2023,“ uzatvára someliérka WinePlanet.sk a odporúča vám Freixenet Cordon Negro Brut a Freixenet Cordon Rosado Seco.