Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 7. september 2024
< sekcia Magazín

Summer of Soul je lekciou histórie zabalenou do koncertného filmu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Film zachytáva prelomovú udalosť v afroamerickej histórii, ktorá sa konala v roku 1969 ako slávny Woodstock.

Bratislava 23. júla (TASR) - Bratislavské Kino Lumiére premietne 24. júla v cykle Music & Film dokument Summer of Soul (2021). Informuje o tom Slovenský filmový ústav (SFÚ). Oceňovaná snímka režiséra Ahmira "Questlove" Thompsona je venovaná gospelu, blues, soulu, R&B a veľkým hviezdam tohto žánru.

Film zachytáva prelomovú udalosť v afroamerickej histórii, ktorá sa konala v roku 1969 ako slávny Woodstock. "The Harlem Cultural Festival však netrval tri dni, ale celých šesť týždňov, zúčastnilo sa na ňom 300.000 ľudí," približuje dramaturg cyklu Miro Ulman podujatie, na ktorom vystúpili Stevie Wonder, Nina Simone, Sly & The Family Stone, Gladys Knight & The Pips, Mahalia Jackson, B. B. King či The 5th Dimension. "Filmármi nakrútený materiál ale nikto nikdy nevidel a päťdesiat rokov ležal zabudnutý v archíve," dodáva dramaturg.

The Harlem Cultural Festival bol podľa neho pripomienkou úmrtia Martina Luthera Kinga v predchádzajúcom roku a konal sa v čase, keď v černošskej komunite panoval veľký hnev a napätie. Film nie je iba záznamom hudobných vystúpení, režisér zábery z koncertov prekladá spravodajskými šotmi z obdobia konania festivalu i z predchádzajúcich rokov, ktoré vyvrcholili nepokojmi v černošskej komunite. "Vo filme sa objaví Richard Nixon, zábery z vojny vo Vietname, atentáty na Johna Kennedyho, Malcolma X, Bobbyho Kennedyho a Martina Luthera Kinga, ale aj rozhovory s návštevníkmi festivalu, ktorých režisér našiel vďaka sociálnym sieťam," vysvetľuje Ulman k dokumentu, ktorý je "lekciou histórie zabalenou do koncertného filmu".

Interpreti sa vo filme nepredstavia presne v poradí, v akom účinkovali na festivale. "Režisér celé mesiace pozeral všetok materiál nakrútený piatimi kamerami a robil si k nemu poznámky. Výsledok je, ako keď DJ mixuje hudbu, len on namiesto nej strihá jednotlivé zábery," opisuje Ulman s tým, že do finálneho strihu režisér nevybral najväčšie hity, ktoré odzneli, ale sústredil sa na najzaujímavejšie momenty.

"A hneď na úvod vybral niečo, čo okrem divákov v Harleme v roku 1969 doteraz nikto nevidel - devätnásťročného Stevieho Wondera hrajúceho sólo na bicie," prezrádza Ulman k filmu, v ktorom vystúpi napríklad aj soulový spevák David Ruffin, ktorý sa preslávil s kapelou Temptations, a zaspieva ich hit My Girl, gospelová kapela Edwin Hawkins Singers sa predstaví s ich slávnou úpravou skladby Oh, Happy Day. Vrcholom je vystúpenie kráľovnej soulu Niny Simone.

Film, ktorý získal Oscara za najlepší dlhometrážny dokument a rad ďalších ocenení, je režijným debutom Ahmira "Questlove" Thompsona, amerického hudobníka, skladateľa, hudobného žurnalistu, bubeníka a frontmana hip-hopovej kapely The Roots.