Vznikla pri príležitosti 140. výročia vzniku spoločnosti Carpathia, ktorá je 60 rokov najväčším výrobcom a exportérom hotových polievok na Slovensku.
Autor TASR
,aktualizované Prievidza 17. júna (TASR) – Na knižný trh sa dnes dostáva zbierka receptov s názvom 1000 najlepších nedeľných polievok Slovenska. Vznikla pri príležitosti 140. výročia vzniku spoločnosti Carpathia, ktorá je 60 rokov najväčším výrobcom a exportérom hotových polievok na Slovensku.
Iniciátorkou tohto projektu a odbornou garantkou knihy je Darina Matyášová, ktorá celý svoj profesionálny život spojila s vývojom a výrobou sterilizovaných a dehydrovaných polievok. V tejto spoločnosti pracovala od roku 1966 do roku 2000 a zastávala rôzne pozície, až po generálnu riaditeľku. Ako vedúca výskumného strediska je autorkou desiatok receptov polievok. V roku 1971 vymyslela Francúzsku polievku, ktorú Carpathia, v súčasnosti už jeden zo závodov nadnárodnej spoločnosti Nestlé, vyrába dodnes.
"Rozmýšľala som, ako vzdať poctu tomuto podniku pri jeho okrúhlom výročí, ale aj ako spropagovať bohatú polievkovú kultúru na Slovensku. Pretože u nás, nevynímajúc moju rodinu, sú polievky základom, nielen nedeľného jedla. Oslovili sme preto ľudí vo všetkých regiónoch Slovenska, aby nám poslali rodinné recepty na svoje najobľúbenejšie polievky. Boli sme prekvapení, že sa ich nazbieralo toľko. Spolu s receptami nám ľudia napísali aj venovanie a rôzne podrobnosti o danej polievke, kto im ju pripravoval, od koho sa ju naučili variť a pod. Receptov je napokon 1146, pochádzajú z 22 regiónov Slovenska a 567 obcí," povedala Matyášová. Len ju mrzí, že takýto receptár nemala k dispozícii už vtedy, keď vymýšľala nové polievky. Podľa nej kniha bude veľkou inšpiráciou pre všetky domáce kuchárky.
Iniciátorkou tohto projektu a odbornou garantkou knihy je Darina Matyášová, ktorá celý svoj profesionálny život spojila s vývojom a výrobou sterilizovaných a dehydrovaných polievok. V tejto spoločnosti pracovala od roku 1966 do roku 2000 a zastávala rôzne pozície, až po generálnu riaditeľku. Ako vedúca výskumného strediska je autorkou desiatok receptov polievok. V roku 1971 vymyslela Francúzsku polievku, ktorú Carpathia, v súčasnosti už jeden zo závodov nadnárodnej spoločnosti Nestlé, vyrába dodnes.
"Rozmýšľala som, ako vzdať poctu tomuto podniku pri jeho okrúhlom výročí, ale aj ako spropagovať bohatú polievkovú kultúru na Slovensku. Pretože u nás, nevynímajúc moju rodinu, sú polievky základom, nielen nedeľného jedla. Oslovili sme preto ľudí vo všetkých regiónoch Slovenska, aby nám poslali rodinné recepty na svoje najobľúbenejšie polievky. Boli sme prekvapení, že sa ich nazbieralo toľko. Spolu s receptami nám ľudia napísali aj venovanie a rôzne podrobnosti o danej polievke, kto im ju pripravoval, od koho sa ju naučili variť a pod. Receptov je napokon 1146, pochádzajú z 22 regiónov Slovenska a 567 obcí," povedala Matyášová. Len ju mrzí, že takýto receptár nemala k dispozícii už vtedy, keď vymýšľala nové polievky. Podľa nej kniha bude veľkou inšpiráciou pre všetky domáce kuchárky.