Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 15. október 2024Meniny má Terézia
< sekcia Magazín

Tribute kapela Queenshow začína turné po Slovensku

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Queenshow je podľa vyjadrení jej členov jediná tribute kapela na svete, ktorá na koncertoch využíva v takomto rozsahu dobové nástroje, aké používala skupina Queen v čase najväčšej slávy.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Slovenská tribute kapela Queenshow spolu s talianskym gitaristom Marcom Giuseppe Di Marcom štartuje vo štvrtok turné po Slovensku. Interpretovať slávne melódie Freddieho Mercuryho a gitarové riffy Briana Maya bude v desiatich slovenských mestách do 12. decembra. TASR o tom informovala spoločnosť Music Press Production.

Queenshow je podľa vyjadrení jej členov jediná tribute kapela na svete, ktorá na živých koncertoch využíva v takomto rozsahu rovnaké alebo dobové nástroje, aké používala skupina Queen v čase najväčšej slávy. "Vieme tak dosiahnuť presný až identický zvuk. Bicie sú vo veľkej zostave, takže znejú veľkolepo," uvádza kapela, ktorú tvoria Ján Kukan (Freddie Mercury), Juraj Šimek na basgitare (John Deacon), Martin Kukan na bicích (Roger Taylor), Jakub Dostálek za klávesmi (Spike Edney) a Marco Giuseppe Di Marco, ktorý "patrí k najlepšie interpretujúcim gitaristom Briana Maya na svete".

Svoju zbierku dobových nástrojov dávala tribute kapela dohromady desať rokov. Nechýba v nej napríklad presná kópia legendárnej gitary Red Special, efektová zostava Briana Maya, gitarová stena Vox AC30, kultový syntetizátor Yamaha DX7, vokodér Roland VP-330, basová stena Sunn, či bicie Ludwig v chrómovej povrchovej úprave.

"Jedineční sme aj vo svojom obsadení - každý jeden člen je veľkým fanúšikom Queenu, ktorý sa snaží na sto percent stvárniť svoju predlohu, ktorú zosobňuje - napríklad gitarista Marco si necháva narásť vlasy ako Brian May, aby nemusel nosiť parochňu," zhodujú sa členovia Queenshow. Zoskupenie hudobníkov ocenili aj na tohtoročnom festivale Freddie Celebration Days vo švajčiarskom Montreux, kde kapela zo Slovenska odohrala dva koncerty. Ich vystúpenie mal pochváliť aj Peter Freestone, ktorý bol osobným asistentom Freddieho Mercuryho.

Kapela si na turné pripomenie aj 50. výročie od vydania druhého štúdiového albumu Queen II. Program postavený z najväčších hitov slávnej britskej skupiny, ale aj na skladbách, ktoré doteraz nehrávali, predstavia vo štvrtok v Trenčíne. V rámci turné potešia fanúšikov v Trnave, Bytči, Košiciach, Bratislave, Ružomberku, Poprade, Banskej Bystrici, Dubnici nad Váhom a v Žiline.